OLYMPUS DIGITAL CAMERAPiaţa cărnii de porc stă pe un butoi de pulbere, după scăderea TVA în Ungaria de la 27% la 5%. Potrivit Mediafax, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, se aşteaptă ca importurile din ţara vecină să crească, iar producătorii autohtoni vor avea de suferit. Acesta a mai spus că situaţia va genera şi importuri la negru, situaţii de acest fel întâmplându-se frecvent când există diferenţe mari de TVA între ţări vecine. Reprezentanţii crescătorilor de porci susţin că din cauza diferenţei mari de TVA dintre România şi Ungaria va fi o presiune mare pe piaţa românească, iar în judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare au început deja să crească importurile. Comercianţii din Ungaria vin şi-şi vând marfa la magazinele mici, la procesatorii mai mici, astfel încât preţul produselor româneşti o va lua la vale.
„Avem atâtea impozite şi biruri că nu mai biruim”
Pentru a contracara importurile din Ungaria şi pentru a veni în sprijinul producătorilor autohtoni, arădenii cer scăderea TVA la carne. „Dacă până acum veneau ungurii şi cumpărau carne de la noi, de acum înainte vor merge românii în Ungaria. Autorităţile din România vorbesc despre faptul că reducerea TVA la pâine a fost benefică. Mă întreb de ce nu iau această măsură şi la carne, că şi FMI-ul va accepta această măsură, mai ales că preţul cărnii e mai mare decât cel al pâinii. Problema este că nu se vrea”, a declarat Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici. Acesta susţine că a avut o discuţie cu ministrul agriculturii cu privire la importurile de carne făcute la negru şi este de părere că urmărirea autotrenurilor cu ajutorul GPS-urilor nu va da rezultate. „Statul ar putea să stabilească TVA-ul la 5% şi banii vor începe să se strângă la buget. Acum, acum cei care fură câştigă, că nu mai plătesc TVA-ul şi nici impozitul pe profit. Atunci cum să nu se fure? Pe noi ne loveşte TVA-ul. Avem atâtea impozite şi biruri că nu mai putem duce, nu mai biruim. Zootehnia României a fost impozitată până au distrus-o. Carnea de porc importată a ajuns la 50-60% şi importurile cresc tot mai mult. Scad efectivele de animale din ţară, iar noi avem oameni plecaţi să hrănească porcii prin Europa”, a mai spus Muscă.
La fundul sacului
Marin Crişan, preşedintele filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român, susţine că scăderea TVA în Ungaria este o provocare pentru români. „Dacă eram isteţi, trebuia să facem noi primii acest pas. Astfel, îi obligam noi pe restul să reacţioneze şi ne creştea nouă forţa. Încurajam consumul şi crescătorii de animale. Din păcate, în România se pun doar taxe şi biruri nejustificate şi din această cauză cresc preţurile”, susţine Crişan. Acesta a ţinut să precizeze că întreprinzătorii au ajuns la fundul sacului, din cauza politicii guvernanţilor. „Cei care se află la guvernare se gândesc la întreprinzători doar când vor să pună o nouă taxă şi toată lumea suferă”, a mai spus Marin Crişan.
La rândul său, Mircea Purcaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, preşedintele filialei Arad a acestei structuri speră că în cele din urmă Guvernul va reduce TVA la produsele de bază şi implicit şi la carne. „Guvernul Româ­niei va contrabalansa măsura luată de Ungaria prin reducerea TVA la produsele de bază. Am discutat cu ministrul Agriculturii. Acesta doreşte reducerea TVA şi la carne până la 5%. Dacă bugetul o va permite, preţul la alimentele de bază, lapte, carne, va scădea. E o măsură de bun-simţ care va fi adoptată, pentru că nici cei de la PSD, nici cei de la  PNL nu doresc spolierea poporului”, susţine Purcaru, care a vorbit şi din punctul de vedere al omului politic, acesta fiind şi preşedinte al PC Arad.

Recomandările redacției