• Interviu cu primarul comunei Chisidia, Ionel Pașca

Recent am făcut un drum în comuna Chisindia și am putut să constatăm cu bucurie frumoasele realizări din comună, realizări de care toți localnicii se bucură. Unii dintre ei chiar o spun cu voce tare, după cum am constatat și noi. Comuna are trei sate: Chisindia (centru de comună), Păiușeni și Vă­- soaia. Pentru a evidenția aceste realizări am purtat o interesantă discuție cu Ionel Pașca, primarul comunei.

– Vorbiți-ne puțin, domnule primar, despre „istoricul“ schim-bărilor din comună; ce obiective ați avut în vedere?
– Încă de la venirea mea la Primărie, după câteva luni, am avut în vedere să promovez cultura și folclorul nostru; așa că am sprijinit Ansamblul „Pădureanca“, cunoscut și iubit nu numai aici. Este știut și dovedit de experiența altora, din fericire pentru noi – și tinerele generații trebuie să înțeleagă asta – că o comunitate fără tradiție și cultură ar dispărea ca nație. Prin urmare noi trebuie să prețuim, să păstrăm și să ne mândrim că am moștenit comoara asta neprețuită, am numit folclorul și tradițiile strămoșești. Iar noi am respectat această datorie de onoare. Cât despre realizările din comunitate, oricine trece pe la noi poate să vadă schimbările; s-a și scris despre ele. Pot aminti câteva: am făcut 2 km de șosea, am modernizat Căminul Cultural – puteți vedea cum arată acum! – și am făcut și terenul de sport multifunc­țional. Apoi am amenajat parcări, spații verzi în zona centrală și în fața Primăriei. Se vede imediat am că am avut preocupări intense; am mai făcut și trotuare dar am reabilitat și Dispensarul medical uman. De asemenea am realizat 23 km de drumuri asfaltate deci pot să spun că am finalizat lucrările la DC59 Chisindia-Păiușeni și la DC60 Chisindia-Văsoaia, drum pe care cred că ați trecut și astăzi și l-ați putut vedea. Oamenii aceia, din satul Văsoaia, erau izolați când erau intemperii. Cei ce doresc să viziteze comuna noastră pot veni acum în orice perioadă a anului: am asfaltat cei 11km de drum până la Văsoaia precum și cei 10 km până la Păiușeni.
– Ne spuneați ceva și de o nouă Grădiniță…
– Da, așa este. După cum v-am spus finalizăm o Grădiniță modernă la Chisidia, cum puține mai sunt în județ. Este realizată după toate cerințele actuale și va fi dată „la cheie“ cam într-o lună.
– Cum ați rezolvat situația cu apa potabilă, un proiect „de suflet“, după cum ați precizat?
– N-ați exagerat, să știți; chiar este un proiect „de suflet“. Încă de pe vremea când eram consilier – și lucram în silvicultură, unde am fost șef de District pe Valea Hurezului – am avut acest vis (și chiar un plan!): că voi aduce apa pentru cei de pe Valea Hurezului. Acesta a fost și unul din motivele pentru care m-am hotărât să candidez pentru funcția de primar. Firește că și locuitorii comunei – care sunt oameni harnici și muncesc din greu pentru ceea ce au – și-au dorit și au insistat pentru acest obiectiv. Ei bine, iată că sunt pe cale de a reuși: deja au început lucrările la Proiectul de aducțiune a apei potabile de la Hurez. Deja am început lucrările la șanțurile pe unde vine introdusă țeava de aduc­țiune. Au fost aduse o parte din materiale precum și țevile. Coloana de aducțiune va avea în jur de 7,5 km. Odată cu realizarea acestei lucrări se va împlini atât visul meu… cât și al tuturor localnicilor, încă de pe vremea regimului trecut. Se mai lucrează acum la Sala multifuncțională – adică o sală de evenimente mari, unde se vor ține alături de nunți, botezuri și numeroase simpozioane ori alt gen de întâlniri. Sperăm ca în iunie 2016 s-o dăm în folosință.
– Dacă am vorbit de Grădiniță, spuneți-ne și cum stați cu Școlile?
– Pot spune că stăm bine. Funcționează două școli: la Chisindia e Școala cu clasele I-VIII, la Păiușeni avem Școala cu clasele I-IV, precum și grădinițe în cele două localități; au toate autorizație de funcționare. Aprovizionarea cu lemne este făcută; poate veni iarna.
– O întrebare scurtă, de final: mai candidați?
– O să vă răspund mai… pe larg. Eu discut mult cu oamenii, la mine ușa e mereu deschisă pentru oameni, pentru părerile și inițiativele lor. Prin urmare a venit vorba și de candidatura la următoarele alegeri. Iar oamenii m-au îndemnat să mai candidez și pentru următorul mandat.
Opiniile oamenilor
După discuția cu primarul Ionel Pașca, odată ieșit în stradă, am în- cercat – conform obiceiului – să aflăm și părerile oamenilor întâlniți în cale despre lucrările din comună.
Trei localnici întâlniți în cale ne-au spus tranșant: „nu vrem să facă altceva decât ceea ce face deja. Vă dați seama: ne aduce apa în comună! Nimeni nu are primar pe zonă ca noi!“.
O femeie în vârstă, din Văsoaia, ne-a mărturisit pe scurt părerea ei. „Așa om gospodar cum e primarul nostru, mai rar. Și așa, după ce s-au făcut atâtea, mai sunt unii invidioși. Dar cât de frumos vorbește cu noi, când avem câte-o problemă. De-un drag să te întâlnești cu el. Și când era în silvicultură tot așa se purta cu oamenii. Ar fi bine să mai stea la Primărie“.
O altă localnică în vârstă din Văsoaia, pe care am găsit-o la cules de mere, ne-a spus și ea părerea ei. „Domnule, nu-mi vine să cred că s-a făcut ce s-a făcut pentru noi, cei din Văsoaia, care înainte de a veni  domnul Pașca eram izolați și uitați de Dumnezeu! Vorbesc în primul rând de asfalt dar și de celelalte, la care nici nu ne gândeam înainte că vor fi“.

Recomandările redacției