Oamenii străzii, minori și majori, arădeni sau nu, se întorc mereu la vechile obiceiuri

0
384

Municipalitatea, prin Direcția Generală Poliția Locală Arad are în vedere o amplă campanie de conștientizare a cetățenilor cu privire la consecințele nefaste ale încurajării cerșetoriei.

Nu mai puțin de 93 de persoane au fost depistate – unele de mai mult de 6 ori – săvârșind contravenții în municipiul Arad în ultimele două luni, de când DGPL Arad a demarat proiectul de însoțire a acestora la sediul situat în cartierul Micălaca.

În locația respectivă se acționează pentru identificare și intervievare în vederea stabilirii istoricului lor contravențional, social și medical. O treime dintre cei ajunși în acest interval la sediul DGPL Arad prezentau semne vizibile de consum al aurolacului. Persoanele ce prezentau simptome de consum ale unor alte substanțe psihotrope nu au fost conduse în sediul din Micalaca, fiind sesizate de urgență echipajele MAI și ale ambulanței ce au competență în gestionarea acestor situații.

Majoritatea contravenienților care acționează repetitiv pe străzile din oraș sunt de sex masculin și provin din afara municipiului: doar 14 dintre 73 de bărbați sunt arădeni.

Alți 34 au domiciliul în județ iar 24 în afara județului. Situația este identică și în cazul femeilor: din totalul de 20, doar 7 provin din municipiu, 7 sunt din județ iar 6 din alte zone ale țării. Ruta CFR Aradul Nou-Zădăreni-Felnac-Munar-Sânpetru German-Secusigiu este cea care alimentează dimineața orașul cu cerșetori proveniți din județ. Respectivii frecventează supermarketurile și revin seara, tot cu trenul, în localitățile de domiciliu.

Oamenii străzii care vin din alte județe

Aceștia se remarcă numeric cei proveniți din Satu Mare și Sălaj. Ei reprezintă aproximativ o treime și și-au găsit adăpost pe strada Mărului. Majoritatea sunt prezenți de mai mulți ani în Arad, trăind exclusiv din expediente, activități contravenționale și exploatarea ilicită a deșeurilor.

Atât minori, cât și majori

Din cei 93 de oameni ai străzii intervievați ori sancționați, 19 erau minori, respectiv 10 băieți și 9 fete. Cei 7 minori găsiți singuri au fost conduși la centrele DGASPC. Ceilalți 12 își însoțeau părinți în momentul în care aceștia au preluați de pe domeniul public de echipajele DGPLA.

Probleme de sănătate

Asistenții medicali din cadrul Direcției de Asistență Socială Arad au evaluat starea de sănătate a unui număr de 51 de persoane, din totalul celor care au trecut pragul sediului DGPLA din cartierul Micalaca. În cazul unora dintre oamenii străzii a fost necesară o consultare repetitivă, pentru a se constata evoluția stării lor fizice, context în care, numărul evaluărilor a ajuns la 73.

O persoană, suspectă de TBC, a fost preluată din sediul DGPLA Micălaca de echipajele medicale ale Serviciului Județean de Ambulanță Arad și predată Unității Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. În urma procedurilor de identificare și intervievare, un om al străzii a fost transferat în adăpostul de noapte al DAS Arad, iar 7 dintre cei 19 minori asociați unor activități de apelare la mila publicului de către polițiștii locali cu atribuții de ordine publică au fost predați în grija asistenților sociali ai DGASPC Arad din Centrul de Permanență „Morcoveață”.

Cele mai frecvente dintre abaterile săvârșite de persoanele din aceste categorii sunt: provocare de scandal și consum de băuturi alcoolice pe domeniul public, comportament inadecvat, injurii, nesupraveghere a minorilor și îndemnarea acestora către acte de cerșetorie.

Proprietarii imobilelor care au devenit adăposturi au de plătit

Împotriva proprietarilor care nu îngrijesc imobilele ocupate ilegal de oameni ai străzii, Primăria Municipiului Arad a demarat demersuri de ordin sancționatoriu pe strada Grigore Alexandrescu (unde ulterior proprietarul a securizat clădirea) și pe străzile Dunării, Mărțișor și 9 Mai. Cu toate acestea, persoanele care apelează la mila publicului sunt, în continuare, prezente în zonele intens populate din municipiu. Gara CFR, Piața Arenei, Piața Avram Iancu, zona centrală și proximitatea locașurilor de cult sunt punctele fierbinți în care cerșetorii merg „la sigur”, bazându-se pe mila cetățenilor care le oferă diferite sume de bani.

Campania desfășurată de Direcția Generală Poliția Locală a condus la o reducere semnificativă a prezenței oamenilor străzii și cerșetorilor din zona centrală, însă persoanele din categoria respectivă continuă să-și facă simțită prezența în alte zone din oraș. Principala cauză o constituie disponibilitatea cetățenilor Aradului de a le oferi sume de bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.