Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit joi cu directori ai giganţilor din domeniul informatic şi al telecomunicaţiilor, printre care Apple, Google şi AT&T, pentru a discuta despre controversatul program de supraveghere al SUA, a relatat vineri publicaţia Politico, potrivit AFP.

Politico scrie că Obama s-a întreţinut la Casa Albă cu directorul general al Apple, Tim Cook, cu cel al AT&T (telefonie şi internet), Randal Stephenson, precum şi cu informaticianul de renume Vinton Cerf, considerat unul dintre ‘părinţii’ internetului şi actual angajat al Google.

Tema întâlnirii, la care au participat de asemenea şi organizaţii de apărare a vieţii private, potrivit Politico, a fost programul de supraveghere a comunicaţiilor electronice efectuat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA), a cărui amploare a fost dezvăluit de fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden.

Inculpat de justiţia americană, Snowden s-a refugiat în Rusia, ţară care i-a acordat azil temporar.

Solicitată de AFP, Casa Albă nu a confirmat încă dacă întâlnirea, care nu era menţionată pe agenda lui Obama, a avut loc.

Potrivit cotidianului de specialitate citat, Casa Albă a invitat marţi şefi de companii şi de grupuri de interese pentru a discuta despre programul de supraveghere cu înalţi reprezentanţi ai administraţiei Obama.

De la dezvăluirile făcute de Snowden, preşedintele american a reafirmat că supravegherea comunicaţiilor electronice a fost legală şi a contribuit la salvarea de vieţi prin dejucarea de atentate. El i-a asigurat de asemenea pe compatrioţii săi că nimeni nu le-a ascultat apelurile telefonice.

Purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney, a indicat la 11 iunie că preşedintele îşi doreşte o dezbatere privind supravegherea, dar că este nevoie să se găsească un ‘echilibru’ între securitate şi respectarea vieţii private.

 

 

(AS – autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției