Fostul preşedinte american Barack Obama a renunţat miercuri la marea discreţie de care a dat dovadă de la plecarea de la Casa Albă pentru a-şi oferi sprijinul pentru 81 de candidaţi democraţi la alegerile parlamentare şi locale din noiembrie, care ar putea face ca echilibrul să se schimbe în favoarea taberei sale în Congres, relatează comisarul.ro.

„Mă grăbesc să explic de ce candidaţii democraţi merită votul nostru în această toamnă”, a precizat Barack Obama într-un comunicat. „Sunt sigur că ei toţi vor face ţara pe care o iubim mai puternică, restabilind oportunităţile, alianţele noastre şi poziţia noastră în lume, respectând angajamentul nostru fundamental pentru justiţie, echitate, responsabilitate şi stat de drept. Însă, înainte de toate, ei au nevoie de voturile noastre”, a adăugat el.

În contextul în care Donald Trump nu va lipsi de la reuniunile candidaţilor republicani în viitoarele săptămâni, primul preşedinte de culoare al SUA va face campanie „în mai multe state în această toamnă”.

În cadrul alegerilor de la 6 noiembrie vor fi atribuite cele 435 de locuri în Camera reprezentanţilor, 35 de mandate de senatori din 100, precum şi posturi de guvernatori în 36 de state.

Barack Obama o susţine în special pe Stacey Abrams, care dacă va fi aleasă guvernatoare a Georgiei va deveni prima femeie de culoare care va conduce acest stat din sud cu un trecut marcat de segregare. Aceasta s-a declarat „profund onorată” de susţinerea lui Barack Obama.

Fostul preşedinte îi susţine şi pe candidaţii care ar putea ajuta la răsturnarea majorităţii republicane în Camera reprezentanţilor, la Washington, precum Harley Rouda, care se va lupta cu republicana la final de mandat Dana Rohrabacher în California.

Obţinerea majorităţii în Senat pare pentru moment mai dificilă pentru democraţi în noiembrie, în pofida avantajului foarte redus al republicanilor (51-49). În Nevada, Barack Obama şi-a anunţat oficial susţinerea pentru candidata Jacky Rosen, care este cot la cot în sondaje cu senatorul republican la final de mandat Dean Heller.

Recomandările redacției