De vreo câțiva ani buni vedem pe stradă tot mai mulți copii, de la vârste foarte mici până la adolescenți, cu probleme mari de greutate. În trecut se spunea despre copiii grăsuți că sunt frumoși și sănătoși. În realitate nu este deloc așa, avertizează specialiștii. În ultimii ani, un copil din patru, cu vârste între 7 și 9 ani, luptă cu greutatea, fiind supraponderal sau chiar obez. Specialiștii în nutriție atrag atenția că absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut. Federația Mondială a Obezității estimează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, numărul copiilor din țara noastră cu vârste între 5 – 19 ani care vor suferi de obezitate va ajunge la 500.000.

Obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatohepatita, care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, in momentul de față, la copii cu obezitate. Aceștia prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, afecțiuni ortopedice, dermatologice.

Obezitatea infantilă a crescut de 11 ori

Numărul copiilor și adolescenților obezi a crescut de 11 ori, de la 11 milioane în 1975 la 124 de milioane în 2016, implicând un cost enorm pentru individ și societate. Potrivit UNICEF, expunerea copiilor la reclame despre mâncarea de proastă calitate și băuturi zaharoase îi determină pe aceștia să cumpere alimente nesănătoase și contribuie la înmulțirea cazurilor de supraponderabilitate și obezitate, stabilindu-se o legătură între marketingul agresiv și creșterea alarmantă a obezității infantile. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 1 din 3 copii cu varsta de 11 ani este supraponderal sau obez. Pentru copilul mare, datele COSI 2013 atestă o prevalență îngrijorătoare a excesului ponderal și a obezității în regiunea europeană.

Nutriționiștii spun că pentru schimbarea acestei situații un lucru important ar fi reducerea consumului de alimente ieftine, ultra-prelucrate, cu conținut scăzut de calorii, cu conținut scăzut de nutrimente. De asemenea, părinții ar trebui să reducă timpul pe care copii îl dedică televizorului sau calculatorului și altor activități  sedentare și promovarea unei participări  la activități recreative și sportive.

Recomandările redacției