SONY DSCPentru că anul acesta Paștele a căzut după sărbătoarea de Sfântul Gheorghe, în unele locuri unde mai funcționează obiceiul tocmirii ciurdarilor de Florii aceste adunări s-au ținut ceva mai devreme.
Este și cazul comunei Zărand, unde această adunare s-a ținut duminica de dinainte de Sfântul Gheorghe. Munca ciurdarului se desfăşoară în această perioadă pe durata zi-lumină: de la răsăritul până la apusul soarelui. Obiceiul străbun de a tocmi ciurdarii în Duminica Floriilor este legat de perioada în care vremea permite ieşirea animalelor la păscut: de la Sfântul Gheorghe (24 aprilie) până la sfârşit de noiembrie, ori la primul îngheţ.
La adunări participă toţi gospodarii care au vaci şi doresc să le dea la ciurdă. Adunarea este de regulă vestită cu o săptămână înainte, de dubaşul satului, tot ca în vremurile de demult.
Cât despre ciurdari, aceștia au obli­gaţia de a duce vacile la păşune în locurile cu iarbă bună de păscut, să le adape, având şi obligaţia de a le păzi să nu se rătăcească ori să se accidenteze. Vacile trebuie aduse în sat până la lăsarea serii, pentru ca acestea să poată fi văzute de proprietari şi pentru a fi adăpate şi îngrijite.
Un alt obicei din vechime care acum a rămas doar o amintire – de cele mai multe ori neplăcută – era acela al tocmirii slugilor la oamenii înstăriţi. Slugile erau alese dintre tinerii maturi dar săraci dar şi dintre copiii mai răsăriţi ca vârstă, de regulă din familiile sărace și cu mulţi copii – cum erau pe vremurile de început de secol XX.
Anul acesta la Zărand s-au ales trei ciurdari, considerându-se că sunt prea puțini doi, numărul vacilor fiind în jurul a 130 de capete, după cum ne spunea viceprimarul Ioan Drăgan.
„Din păcate în alți ani, imediat după Revoluție erau în jurul a 700 de vaci în comună. Acum le mai țin doar bătrânii satului care apreciază laptele lor bun și nu se scumpesc la munca depusă pentru întreținerea lor“, ne mărturisea viceprimarul zărăndan.
Ar mai fi de adăugat că tot după obiceiul străbun locurile de păşunat sunt păstrate în condiții bune, iar pășunatul se face după anumite reguli. Astfel, pentru că în comună cresc și oi iar locurile de păşunat ale acestora nu sunt compatibile cu cele ale vitelor, s-a stabilit ca din data de 25 martie să fie interzis categoric păşunatul oilor pe terenurile unde din 24 aprilie vor merge vacile, perioada dintre aceste două date fiind lăsată pentru regenerarea ierbii de pe păşune.

Recomandările redacției