Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam despre neregulile petrecute la Zona Liberă Curtici Arad. Pe de o parte, angajaţii regiei susţin că directoarea Cristina Bibarţ ar avea un comportament dictatorial, iar pe de altă parte, un raport al Curţii de Conturi, pentru anul 2012, scotea în evidenţă modul cel puţin ciudat în care erau făcute o serie de cheltuieli.

După cum scriam, raportul întocmit la finalul verificărilor făcute în 2013, pentru activitatea desfăşurată în 2012, se vorbeşte, printre altele, despre decontarea nelegală a unor cheltuieli făcute în SUA, Mexic, Cuba, Austria şi Asia.   Decontarea nelegală a cheltuielilor efectuate pentru drepturile de diurnă, de cazare şi a altor cheltuieli neprevăzute în cazul a patru deplasări externe, respectiv în SUA, Mexic-Cuba, Austria şi Asia a creat un prejudiciu estimat în cuantum total de 38 mii lei”, se arată în raport. Angajaţii Curţii de Conturi mai vorbesc şi despre anumite cheltuieli de protocol care nu au nicio legătură cu criteriile de performanţă. Neconformarea la criteriile de performanţă s-a constatat şi în cazul deplasărilor efectuate în străinătate, ocazie cu care au fost efectuate cheltuieli în sumă de 149 mii lei, în cazul cheltuielilor de protocol în valoare de 27 mii lei, precum şi în cazul cheltuielilor cu alte prestări de servicii, care au însumat 21 mii lei, susţin membrii echipei de control. Pe de altă parte, Cristina Bibarţ, susţinea atunci că raportul Curţii de Conturi a fost contestat în instanţă şi că într-o primă fază RA Administraţia Zonei Libere Arad-Curtici a obţinut câştig de cauză. Din informaţiile pe care le avem, Zona Liberă a pierdut procesul.

În vizită la diverse expoziţii şi obiective turistice

Ziarul nostru a intrat în posesia raportului Curţii de Conturi, astfel încât suntem în măsură să vă dăm mai multe detalii despre călătoriile în străinătate făcute de directoarea Cristina Bibarţ şi directoarea economică Olga Furdea, precum şi despre obiectivele pe care cele două le-au vizitat. Potrivit auditorilor Camerei de Conturi Arad, călătoriile în străinătate au fost plătite cu 149.343 de lei, însă acestea nu şi-au atins scopul, nereuşindu-se atragerea de investitori interesaţi de facilităţile oferite de Zona Liberă Rezultă faptul că deplasările efectuate în străinătate nu au adus niciun rezultat favorabil obiectului de activitate al regiei autonome, fără a se constata de către Consiliul de Administraţie, respectiv directorul general, odată cu finalizarea primei deplasări, din anul 2011, că rezultatele obţinute urmare unor astfel de misiuninu sunt pe măsura efortului financiar. Mai mult, potrivit programelor de deplasare stabilite de firma organizatoare […] o mare parte a perioadei a fost utilizată pentru vizitarea unor expoziţii şi pentru vizitarea unor obiective turistice”, se arată în raportul Camerei de Conturi Arad. Astfel, principalul obiectiv al misiunii economice în SUA a constat în vizitarea expoziţiei de autoturisme şi motociclete „Sema show” din Las Vegas. De asemenea, programul misiunii din Mexic şi Cuba a avut ca obiectiv vizitarea unui târg artizanal şi a unor obiective din Cancun, o celebră staţiune mexicană. Tot din raportul Camerei de Conturi reiese că în Asia, principalul obiectiv a fost vizitarea unui târg de autobuze şi camioane. Persoana având atribuţii în domeniul în care s-a constastat abaterea este directorul general Cristina Bibarţ, care prin răspunsurile date la explicaţiile scrise […] precizează că «misiunile economice au avut în primul rând un rol de promovare, acestea având un efect pe termen mediu şi lung». De asemenea, precizează că «politica de promovare a Zonei Libere este în condiţiile actuale… din ce în ce mai dificilă. Marea majoritate a domeniiilor de activitate stagnează, astfel încât pentru a supravieţui şi a se dezvolta, regia trebuie săşi cunoască bine piaţa pe care ar putea acţiona». Faţă de aceste precizări, menţionăm faptul că odată ce majoritatea timpului deplasărilor efectuate s-a axat pe vizitarea unor târguri artizanale, de auto, motociclete, autobuze, camioane şi obiective turistice, astfel după cum s-a arătat anterior, se remarcă faptul că urmare unor astfel de acţiuni, promovarea intereselor RA Administraţiei Zonei Libere Curtici-Arad nu numai că a fost dificilă, ci chiar imposibilă, fapt dovedit ca urmare a neprezentării nici unui document, chiar de intenţie, privind interesul vreunui investitor străin din SUA, Mexic, Cuba sau Asia, susţin autorii raportului.

În numerele viitoare ale ziarului nostru vă vom prezenta ce au descoperit auditorii de la Camera de Conturi Arad cu privire la modul în care au fost decontate cheltuielile cu diurna şi hotelurile în care a fost cazată delegaţia Zonei Libere.

Recomandările redacției