Nici măcar după luni de zile de când ne confruntăm cu pandemia de coronavirus, cei ce sunt sfătuiți să stea în carantină pentru binele lor, dar și al celor din jur, nu înțeleg că este sănătatea lor în joc și refuză să se conformeze regulilor. În situația în care o persoană revine dintr-o țară expusă infecției cu noul coronavirus, dintr-o zonă de risc roșie/galbenă, zone cu transmitere comunitară extinsă, la revenirea în țară rămâne obligatoriu în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.
Odată trimiși spre autoizolare, aceștia sunt verificați de către autorități, lucru care se face neanunțat. Astfel, în urma verificărilor la mai multe adrese unde se presupunea că există persoane aflate în autoizolare, s-a constatat faptul că unii nu sunt de găsit. Aceste controale au fost efectuate în data de 18.06.2020 de echipajele de poliție locale, iar una dintre persoane cu domiciliul pe strada Miorița, nu a fost găsită la adresa indicată.

Cei de la IPJ Arad au fost obligați mai apoi,  în jurul orelor 14⁴°, să-l ducă pe arădeanul T.F., în vârstă de 26 de ani, cu ambulanța ISU la un centru de carantină de pe raza UAT Arad. Totodată, pentru nerespectarea prevederilor privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare 2000 lei.
Din nefericire, acesta nu a fost singurul caz. Într-o altă situație de nerespectare a măsurii autoizolării în această săptămână, în data de 20.06.2020, în jurul orelor 16³°, polițiștii locali au acordat sprijin colegilor din cadrul IPJ. De această dată a fost vorba despore o femeie în vârstă de 38 de ani, sosită în țară din Elveția, transportată în carantină de un echipaj al poliției române împreună cu un echipaj medical, pentru că nu a respectat măsura obligatorie a izolării la domiciliu (strada Gheorghe Doja). Ca și cum toate acestea nu erau îndeajuns, ea a amenințat că va chema în ajutor membri de familie și cunoscuți pentru a scăpa din locul în care a fost carantinată, gest considerat radical. Pentru aceasta a fost solicitat sprijinul mai multor echipaje ale IPJ și al polițiștilor locali pentru că oricând puteau ajunge la conflicte și violențe, dar fiind atât de multe echipaje de poliție lucrurile s-au detensionat.
„Oamenii legii le-au atras atenția contravenienților asupra măsurilor ce pot fi aplicate ca urmare a nerespectării reglementărilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase și asupra faptului că, în situația în care vor încălca legea, se pot alege cu dosar penal, conform art. 352 din Codul Penal, ce pedepsește «zădărnicirea combaterii bolilor», dacă a avut ca urmare răspândirea bolii (închisoare sau cu amendă)“, ne-au comunicat reprezentanții GDPL Arad.

Recomandările redacției