Ca și în cazul stării de urgență, măsurile stabilite la nivel central pentru starea de alertă s-au luat pe repede înainte. Numai că, dacă în starea de urgență, cuvântul de ordine a fost „stați acasă!“, acum, activitățile tind să intre pe un făgaș normal, dar pe fondulul unor măsuri restrictive cu care oamenii nu s-au mai confruntat până acum. Practic se vor repornite „motoarele“, numai în condiții de protejare, iar condițiile dau bătaie de cap tuturor. Iar ordinul prin care sunt puse în practică lasă loc de întrebări și…interpretări.

Nu doar în punctele de frontieră situația a stat așa, noile reguli pentru limitarea extinderii virusului la locul de muncă dau mare bătaie de cap autorităților și agenților economici.

Celelalte măsuri de limitare a pericolului la locul de muncă sunt neclare. Vorbim de protejare, de distanțare socială și controlarea stării de sănătate. Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.

Sunt o serie de chestiuni pentru care nu există clarificări, nu sunt oferite răspunsuri clare. Acum se ridică o serie de întrebări între care, «dacă nu schimbă masca în spațiu închis, nu este mai riscant decât eficient pentru protecție?»Agenții economici ne întreabă dacă are cumva competență portarul să ia temperatura, să facă un fel de triaj. Ce se întâmplă cu o femeie însărcinată, care poate avea temperatura 37,5 de grade Celsius, puțin peste cea admisă? O trimiți acasă în supraveghere, dar cum o încadrezi?! Sunt o serie de amănunte neclare și primim o serie de întrebări. După ce le centralizăm, le transmitem mai departe Ministerului Sănătății și așteptăm lămuriri. 

Populația trebuie să înțeleagă că instituțiile se confruntă cu neclarități în interpretarea literii legii. Toate instituțiile trebuie să cunoască legislația și să-și asume ce atribuții au. Nu există norme și metodologii de interpretare a legii, în mai multe chestiuni“, a spus Horia Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică.

Direcția de Sănătate Publică subliniază că se confruntă cu o serie de alte activități care au fost puse pe plan secund pe perioada stării de urgență, dar care acum reintă în normal.

Recomandările redacției