Arădenii care sunt dispuși să plece peste graniță la muncă, trebuie să știe că, în această perioadă, prin rețeaua de ocupare Eures sunt puse la bătaie oferte în mai multe țări. Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), instituție în cadrul căreia se asigură servicii pentru ocupare prin rețeaua EURES au anunțat că, firme din mai multe țări sunt în căutare de angajați, chiar și din țara noastră. Sunt posturi disponibile în Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Norvegia, Olanda, Slovacia, Spania, Ungaria.

Se caută de la montatori pentru mobilă și lucrători în agricultură, la consultanți în IT și dezvoltatori de software.

Așadar, companii din Germania caută dezvoltatori, consultanți și specialiști în IT. Candidații trebuie să cunoască bine limba engleză, asta pe lângă studiile de profil. Data limită pentru aplicare la ofertă este este 19 septembrie.

Tot în Germania se caută personal pentru domeniul hotelier – restaurant. Este nevoie de bucătari, bufetieri, cameriste, chef de pârtie, chef de rang, junoir sous chef, demichef de rang, manager de recepție, recepționeri și recepționeri SPA, precum și ajutor la curățenie. Angajatorul pretinde ca persoanele candidate să aibă cunoștințe de limba germană și de engleză după caz. Data limită a acestor eferte este 31 octombrie.

Angajatori din Norvegia caută mecanici, vopsitori și tinichigii auto, posturile – pentru că vorbim de mai multe fiind valabile pentru aplicare până pe 31 decembrie.

În Slovacia sunt la mare căutare sticlarii, iar oferta expiră la finele anului.

Persoanele interesate de aceste posturi, precum și alte oferte trebuie să ia legătura cu reprezentanții agenției de șomaj. Aceștia din urmă îi pot îndruma cum să aplice la oferte, precum și cum să procedeze pentru a participa la selecțiile de personal, organizate de companiile străine.

EURES (www.eures.anofm.ro) reprezintă o reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din Statele Membre ale Spaţiului Economic European (ţările UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi alte organizaţii partenere implicate pe piaţa muncii (sindicate, patronate, firme private de plasare).

Serviciile oferite de consilierii EURES din cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sunt gratuite.

Recomandările redacției