„Câinele este singura vieţuitoare care a dus la perfecţiune vocaţia prieteniei“, spunea un scriitor înțelept.

În weekend, mai mulți arădeni au fost în căutare de prieteni pe patru labe. Gospodărirea Comunală – societatea municipalității ce administrează Adăpostul Public de Câini a organizat sâmbătă, o nouă ediție a târgului de adopție canină, în Parcul Chinologic.

Gospodărirea Comunală are în îngrijire peste 300 de câini fără stăpân, iar numărul acestora ajunge să depășească uneori capacitatea adăpostului public.

Abandonați, neglijați, aruncați de pui pe câmp sau tratați cu cruzime, sute de câini ajung în adăpostul public. Din păcate, între aceștia, unii sunt traumatizați și și-au pierdut încrederea în oameni.

Însă, cei mai mulți câini sunt sociabili și afectuoși și pot fi cei mai sinceri camarazi. Totul este să li se acorde o șansă la un cămin. 

Sub deviza „Ei se aleg cu o familie și tu cu un prieten pe viață!“, precum și cu îndemnul „Adoptă, nu cumpăra!“, reprezentanții Gospodăririi Comunale le-au arătat iubitorilor de animale, mai mulți câini comunitari, atât puiuți, cât și căței și câini mai mari.

Sfaturi și recomandări pentru cei care adoptă

Câinii propuși spre adopție nu au potențial agresiv, fiind testați și selectați. Jucăuși, prietenoși încă de la prima strângere de lăbuță, dornici să interacționeze cu potențialii viitori stăpâni, câinii aduși la târg au făcut impresie bună.

Patrupedele sunt sterilizate, deparazitate și primesc vaccin antirabic. Au microcip și carnet de sănătate la adopție.

Pentru început, cei hotărâți să adopte un cățel au avut de completat câteva documente, dar și de explicat cum arată căminul patrupedului ce va fi adoptat. Celor care n-au experiență în creșterea unui câine, li se fac unele recomandări, precum, de asemenea, cei care locuiesc într-un spațiu mai mic, sunt sfătuiți să nu opteze pentru un animal de talie mare, excesiv de energic. „Noi îi întrebăm în ce condiții vor ține câinele, la curte, la bloc…În funcție de asta îi mai sfătuim ce câine li s-ar potrivi“, spune Filon Crețiu, medic veterinar de la Adăpostul de Câini.

Mulți dintre cei care vor să adopte un câine au unele pretenții. Cei mai mulți vor ca patrupedul să fie pui sau mai tânăr, ca să îl poată crește și educa de mic.

Cățelușii au plecat la familii cu copii

Familiile cu copiii optează pentru cățeluși, cei mici fiind cuceriți de drăgălășenia puiuților. Arădenii veniți la primele ore la deschiderea târgului au avut noroc. În centrul atenției au fost câțiva puiuți, între care metiș de labrador. Cățelușii și-au găsit un cămin repede, mult mai ușor decât câinii de vârstă mai mare. Am avut câine, dar a murit. Și m-am gândit să adopt unul, pe care să-l pot crește de pui. Mi-a fost drag de la prima privire“, spune Adelina Ranca, o tânără care a adoptat un cățeluș.

Tot un al puiuț, de doar câteva luni a ajuns la o familie cu copil. Chiar dacă părinții au stat puțin pe gânduri, rugămințile celui mic i-au înduplecat.

Alți arădeni își căutau căutau un tovarăș pentru câinele de acasă. „Am un câine deja, pe care l-am salvat de mic, de pe stradă acum trei ani. Am curte și m-am gândit că un cățel de aici s-ar înțelege bine cu Bruno al meu, care se plictisește uneori. De ce să să cumpăr un câine, când sunt atâția fără stăpân?! Cu atât mai mult îți este recunoscător animalul, iar tu știi că ai salvat o viață“, a spus Camelia.

Camarazi pentru cei apăsați de singurătate

Un câine afectuos devine membru al familiei, iar viața celor apăsați de singurătate se poate schimba atunci când au alături un camarad necuvântător. Un pensionar singur își căuta între patrupedele fără stăpân, un câine care să-i facă zilele mai frumoase. Din țarcul amenajat în parc a ales cea mai jucăușă cățelușă, maidanez, de culoare neagră cu pată albă pe piept, în vârstă de sub un an. Cei de la Gospodărirea Comunală i-au făcut o prezentare spunându-i că este foarte docilă, dar mereu pusă pe șotii. Bărbatul s-a hotărât pe loc că vrea să o ia acasă. „Locuiesc singur, dar am fată și nepot, care nu sunt în Arad. Nu de mult m-am mutat de la bloc, la casă cu curte. Mi-am dorit tare mult un câine, pentru că iubesc animalele. Am și trei iepuri pe care-i țin de drag, nu de altceva. M-am împrietenit deja cu cățelușa de aici și sunt sigur că-i va plăcea la mine, pentru că se poate juca și în curte“, a spus Eugen Țurlea. Cățelușa n-a plecat cu noul stăpân până când n-a fost microcipată. Stăpânul a primit pentru acasă, pastile pentru deparazitare internă.

De asemenea, la târg au venit și unii arădeni cărora le-au plăcut patrupede pe care le-au văzut pe pagina de Facebook a adăpostului de câini. Cei care nu și-au văzut patrupedul la târg au fost invitați să-l cunoască, la sediul adăpostului, pentru Calea Bodrogului. „Fiica mea mi-a arătat pe internet mai mulți câini și mi-a plăcut mult unul. Vom merge zilele acestea la adăpost“, a spus o pensionară.

Cei care adoptă trebuie să fie responsabili

Unii arădeni au fost puțini dezamăgiți că nu au găsit mai mulți cățeluși mici, dar li s-a explicat că mulți dintre cei din țarc n-au împlinit încă un an. Cei care nu și-au ales un câine fără stăpân din țarcul amenajat au promis că vor merge la adăpost. „În fiecare lună reușim să le găsim cămin la aproximativ 20 de câini. Luna viitoare vom organiza un nou târg de adopție. Vrem să încurajăm cât mai mult adopția de câini comunitari“, a spus Filon Crețiu, doctor veterinar la Adăpostul Public Arad.

Adoptarea unui câine implică responsabilitate. „Gospodărirea Comunală suportă costuri pentru fiecare patruped în parte. Omul vine și ia câinele gratuit, după ce a fost vaccinat de noi, deparazitat și îngrijit. Dacă deși l-a adoptat se răzgândește și ne aduce câinele înapoi, atunci trebuie să plătească. Taxa este de 250 de lei pentru femele și 150 de lei pentru masculi. La adopție, se întocmesc mai multe documente, ce au în vedere asumarea celui care adoptă și responsabilitățile pe care le are stăpânul, în cazul în care animalul se pierde sau se îmbolnăvește. Oamenii trebuie să fie și responsabilizați“, mai spune medicul Filon Crețiu.

Arădenii iubitori de animale care își doresc un camarad pe patru labe sunt așteptați la Adăpostul Public de Câini, pe Calea Bordogului, de luni până vineri între orele 9.00 – 15.00.

dav

dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


oznor


sdr


dav


dav


dav


dav


oznor


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


dav


oznor


oznor


dav


dav


dav

 

 

Recomandările redacției