După numeroşi ani de cercetare, primul tip de ochi bionici din lume, realizat în SUA, a fost deja grefat unui număr de 60 de nevăzători din diferite părţi ale lumii, care au putut astfel să redobândească vederea parţială, conform AFP.

Dispozitivul denumit Argus 2, realizat de compania californiană Second Sight Medical Products, este compus din electrozi implantaţi în retină şi din ochelari dotaţi cu o cameră miniaturală.

Deja aprobat de autorităţile europene, aceşti ochi bionici urmează să primească undă verde şi din partea autorităţilor americane pentru a putea fi comercializaţi.
ochi_bionicPacienţii care suferă de retinopatie pigmentară, o maladie genetică rară, care antrenează o degenerescenţă a celulelor fotoreceptoare ale retinei, îşi pot redobândi vederea graţie dispozitivului Argus 2. Numărul acestor persoane în SUA este estimat la 100.000.

Aceşti receptori transformă lumina captată de ochi în semnale electrochimice, transmise apoi spre creier prin intermediul nervului optic.

„Această proteză retiniană permite stimularea directă a nervului optic prin semnale video şi printr-o sarcină electrică transmisă fără fir, pe anumite frecvenţe, spre 60 de electrozi implantaţi în retină”, a explicat Brian Mech, reprezentant al companiei Second Sight.

Cei 30 de pacienţi, cu vârsta între 28 şi 77 de ani, care au participat la testarea clinică a noilor ochi, erau complet orbi. Cu ajutorul noilor ochi bionici ei au redobândit o acuitate vizuală de 0,17/10 (10/10 este acuitatea vizuală perfectă), ceea ce le permite să distingă forme în alb şi negru, cum ar fi o persoană în cadrul uşii, fără a putea însă recunoaşte faţa.

„Rezultatele variază foarte mult de la un pacient la altul. Unii pacienţi au constatat doar o ameliorare uşoară, în timp ce alţii au putut citi titlurile scrise cu majuscule din ziare, după ce au fost complet orbi”, a mai adăugat Brian Mech, precizând că în unele cazuri au putut fi văzute chiar şi culorile.

Dispozitivul Argus 2 este disponibil în mai multe ţări europene pentru suma de 73.000 de euro.

SURSA: http://www.agerpres.ro

Recomandările redacției