A început să joace fotbal pe când avea 12 ani împotriva unor echipe alcătuite din grăniceri din insula Creta. Refugiat în Albania și mai apoi în Iugoslavia, ajunge în România unde este primit în rândurile echipei baronului Francisc Neuman, UTA. „Grecul” a purtat tricoul roș-alb și a făcut legătura între generații mari ale „Bătrânei Doamne”, de la cea grupată în jurul lui Petschovsky, care i-a urmat imediat celei triumfătoare în 1954, până la cea a lui Domide, Brosovszky și ceilalți, dublă câștigătoare a titlului în România.
Toate aceste etape ale vieții de fotbalist sunt prezentate în paginile recentei cărți „Christos Metskas, Odiseea unui învingător” , scrisă de Ionel Costin și Radu Romanescu și lansată spre cititori, miercuri, în sala „Centenar” a Bi­bliotecii Județene Arad.
Coordonat de directorul biblio­tecii, Doru Sinaci, evenimentul a adunat un grup numeros de iubitori ai fotbalului din Arad, fideli culorilor „roș-albe”, dar și juniori ai actualei echipe fanion a Aradului.
Din vechea gardă au fost prezenți: Domide, Sima, Vaczi, Macavei alături de Ionuț Popa, Mihai Szucs, Viorel Vancea, Alexandru Țamboi, Ovidiu Păcurar, Iosif Gyenge, Ioan Damian, Nelu Vlad, Iosif Halja, Todor Gherle, Dan Ifrim, Gheorghe Neamțiu, fotoreporterul Viorel Muscă și alți fani ai fostului fotbalist. Cuvintele de prezentare a cărții au fost rostite de reporterul sportiv și angajat al Bibilotecii Județene Arad, Florin Coita.
Au luat cuvântul autorii cărții, Gigi Domide, Codruț Grădinariu, Gyuri Vaczi, fostul prefect, Gheorghe Neamțiu și – bineînțeles – eroul principal al „odiseei”, Christos Metscas. Cartea costă 20 de lei și poate fi achiziționată de la Gyuri Vaczi.
Atât autorii cărții cât și fostul fotbalist Christos Metskas vor fi invitații emisiunii „Repriza de sport” de vineri, 15 decembrie, de la Radio Joy Fm România, începând cu ora 13,05.
Ioan Hamza

Recomandările redacției