Ziua de 15 ianuarie 2020 a fost ultima în care firmele interesate să ducă la bun sfârșit construcția arenei „Francisc Neuman” și-au putut depune candidaturile sub forma unor oferte. Experții din Primărie sunt la ora eva­luării și, deocamdată, se menține tăcerea în jurul firmei câștigătoare și, bineînțeles, termenelor în care aceasta trebuie să se încadreze pentru a preda la cheie arena de 11,500 de locuri din Calea Aurel Vlaicu.
Așadar, a trebuit să săpăm puțin și am aflat că o singură societate, respectiv SC Drast Company SRL, cu sediul în Arad, a depus oferte pentru ambele loturi de lucrări. Într-unul sunt prinse finisajele la tribune și peluze, res­pectiv dotarea vestiarelor, grupurilor sanitare și alte dependințe, iar în celălalt sunt prevăzute lucrările la hotelul de 12 camere al arenei, sau celelalte facilități de la ultimul nivel pentru presă și televiziuni, plus închiderile arenei. Pentru primul caiet de sarcini suma de execuție estimată este de 6.884.203,69 de lei, iar pentru cel de-al doilea 9.493.804,31 de lei. În total, 3,42 de milioane de euro, dar suma nu include TVA-ul.
Probabil, e chestiune de zile până când Primăria va declara câștigătoare firma Drast Company. Dacă se confirmă și faptul că doar aceasta a participat la licitație, nu va mai
exista termenul de două săptămâni necesar pentru eventuale contestații și contractul se poate semna. De la acel moment, conform celor declarate de diriguitorii orașului, stadionul ar trebui să fie gata în 4 luni de zile, însă rămâne de văzut dacă acest termen va fi cu adevărat impus în contract.
Cheltuielile municipalității cu stadionul vor ajunge la 53.060.551 lei, cu tot cu TVA. Fiindcă s-a schimbat culoarea Guvernului, rămâne de văzut dacă pe ultima sută de metri, Compania Națională de Investiții va trimite bani către colegii peneliști din administrație, în așa fel încât cheltuielile cu gazonul și iluminatul (aprox. 2,5 milioane de euro) să fie decontate retroactiv din fonduri guvernamentale.
Firma Tehnodomus a început lucrările la arena „Francisc Neuman” în urmă cu aproape 6 ani de zile, dar nu a și finalizat-o pe motiv că angajatorul, municipalitatea, a schimbat proiectul pe parcurs, iar costurile au crescut. A fost invocată în special trecerea de la clasificarea UEFA 2 la UEFA 4 a stadionului, dar și alte ajustări din partea celor de la ISU după tragicul eveniment din clubul Colectiv din toamna lui 2015.

Recomandările redacției