Tevatura de la Spitalul Județean Arad a ajuns subiect național repede, după mărturisirile cadrelor medicale care acuză, sub anonimat și nu numai – că au fost expuse infectării din lipsa organizării și a echipamentelor. În timp ce Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru va discuta cu autorități arădene și conducerea medicală, reprezentanții Spitalului Județean ies cu declarații oficiale. Desigur, în limita ordinului național potrivit căruia, Grupul de Comunicare Strategică face informările privind situația COVID-19 – susțin oficiali. Vizavi de toate mărturisirile spuse cu teamă, de situațiile suspecte și numărul mare de infectări, vocea Spitalului Județean a anunțat că s-a demarat o anchetă epidemiologică.

„Este poate cea mai grea situație cu care Aradul și țara de altfel se confruntă în ultimii 100 de ani poate își concluziile cred că se pot lua la finalul pandemiei. Acum încercăm să punem lucrurile în mișcare, să gestionăm situațiile, să asigurăm cele necesare și să muncim. Nu cred că este momentul să eliminăm oamenii din sistem, ci dimpotrivă, să îi încurajăm și să-i aducem profesioniștii care să pună umărul să trecem de această grea perioadă. Într-adevăr, problema care s-a vehiculat la Arad și nu numai a fost lipsa de echipamente. Pot să vă spun strict despre Spitalul Județean Arad că, astăzi 1 aprilie (miercuri n.r) avem stocul asigurat pentru ziua de astăzi. În magazia spitalului, ce nu am dat pe secții – mai avem 1.500 de combinezoane de protecție, 110 halate chirurgicale, 7.000 de bucăți de măști simple, 200 de bucăți de ochelari de protecție și 110.000 de perechi de mânuși.(…)“, a susținut Simina Roz, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Se așteaptă noi materiale de protecție

Purtătorul de cuvânt al Județeanului a fost contactată de postul TV Antena 3, pentru a vorbi despre situația de la Arad. Simina Roz a furnizat informațiile pe care le-a putut comunica. Aceasta a vorbit despre stocuri, recunoscând că acestea lipsesc, dar că personalul primește în prezent echipamentele de care are nevoie. Nu cum s-ar dori, ci în funcție de cât se dispune.  Așadar, anul acesta s-au consumat echipamente de protecție în valoare de 1.075.000 de lei, în timp ce, anul trecut, pe această perioadă s-a consumat echipamente de 40.000 de lei.

Atât Spitalul Județean, cât și Consiliul Județean, sub a cărui administrare suntem, Primăria și firme și oameni simplii au fost alături de noi și ne-au ajutat să asigurăm echipament de protecție pentru personal. Nu a fost echipament la discreție, dar am asigurat în funcție de secție și de pacienții cu care s-a confruntat personalul…am asigurat echipament de protecție.

Subliniez avem asigurate materiale pentru ziua de astăzi, dar pentru mâine așteptăm un nou transport. Oamenii trebuie să înțeleagă că spitalul, autoritățile, mediul privat și simpli cetățeni fac eforturi să le asigure ce au nevoie. Nu s-au putut asigura pe 2,3 zile în avans echipament de protecție, dar zi de zi, pe secții se dau“, a susținut pentru post național TV, Simina Roz.

„Să lăsăm politica după pandemie…“

La fel cum și mass-media arădeană a fost preocupată în toate aceste ultime săptămâni de situația de la Județean, de unde au fost semnale că lucrurile scapă de sub control – dovadă numărul mare de cadre medicale care se retrag într-un fel sau altul, și cei de la televiziune au întrebat cum a fost posibil ca un număr mare de cadre medicale să se infecteze. S-a comunicat cu această ocazie și că Aradul ar urma să primească un al treilea aparat de testare pentru COVID-19, cel mai probabil pentru laboratul din Spital.

Verificăm și noi aceste informații iar organele competente desfășoară în aceste momente o anchetă epdemiologică pentru a vedea ce s-a întâmplat. În prezent sunt teste suficiente. Medicul edpidemiolog face eforturi susținute pentru a-i testa pe toți, atât personalul medical implicat, cât și pacienții. Până acum, am trimis testele pentru analize la Timișoara. Pentru joi avem asigurări de la București că va sosi al treilea aparat, dotat cu toate echipamentele necesare. Avem de asemenea asigurări că primim toate echipamentele de la primul aparat care a ajuns la Arad“, a mai spus Simina Roz. 

Despre faptul că multe cadre medicale și-au spus nemulțumirile sub protecția anoimatului, purtătorul de cuvânt al Județeanului a declarat pentru postul național TV: Este mai bine să fim uniți în aceste momente. Să lăsăm politica după pandemie. Cadrelor le este frică că nu știu cu ce se confruntă. Nu am avut voie să comunicăm până de curând. Avem medici și asistente care și-au depus dosare de pensie. Nu putem să-i judecăm că fiecare ține la viața sa. Există nesiguranța zilei de mâine – în materie de echipamente. Nu pot face comunicări, pentru că este un comunicator unic, conform ceea ce ni s-a comunicat și ce este la nivel național. Nu a fost niciun cadru medical sancționat pentru că a dat declarații la presă“.

 

Recomandările redacției