Comitetul de Urgență al FRF a ratificat deja sistemul play-off de 6 echipe, cu înjumătățirea punctelor la nivelul ligii secunde, trecerea sa prin Comitetul Executiv fiind o simplă formalitate. Că UTA este clar dezavantajată e clar pentru toată lumea, inclusiv pentru marea parte a rivalilor arădenilor la un loc în Liga 1, iar arădenii își vor căuta dreptatea la TAS, însă – până una alta – lucrurile merg mai departe cu revenirea la antrenamente începând de săptămâna viitoare.
Teoretic, la această oră, „roș-albii”, dar și celelalte formații ce se vor duela de pe 4 iulie încolo, ar fi trebuit să știe exact programul acestui play-off. De ce? , după 24 de runde disputate, respectiv UTA, CS Mioveni și Turris Turnu Măgurele, vor disputa trei partide pe teren propriu, iar celelalte trei, FC Argeș, Petrolul și Rapid, doar câte două. Iar tabela Berger pentru 6 echipe se pliază perfect pe acest principiu, rezultând, astfel și următorul program:
Etapa 1
UTA – Rapid
Mioveni – Petrolul
Turris – FC Argeș
Etapa 2
Rapid – FC Argeș
Petrolul – Turris
UTA – Mioveni
Etapa 3
Mioveni – Rapid
Turris – UTA
FC Argeș – Petrolul
Etapa 4
Rapid – Petrolul
UTA – FC Argeș
Mioveni – Turris
Etapa 5
Turris – Rapid
FC Argeș – Mioveni
Petrolul – UTA
Doar că FRF-ul a anunțat, printre altele, negru pe alb, în comunicatul postat pe joi, 14 mai: „Tragerea la sorți a play-off-ului care va încheia sezonul 2019-2020 în Liga
a II-a va fi realizată de Departamentul Competiții al FRF la o dată ce va fi anunțată ulterior”. O altă decizie cel puțin ciudată, ca să nu spunem altceva din partea FRF-ului, care riscă să devină și mai ridicolă printr-o tragere la sorți, care, cu siguranță va atrage și ea comentarii din partea competitoarelor.
Evident prin tragera la sorți anunțată de FRF sunt șanse mari să se umble și la ordinea meciurilor și, în unele cazuri, la terenurile pe care se vor disputa ele. „Parcă nici acum nu ne vine să credem că am rămas cu jumătate dintre punctele muncite pe teren, dar, dacă tot s-a întâmplat acest lucru, ne așteptam să avem un program clar, iar acesta era dat de Tabela Berger pentru 6 echipe. Adică ni s-a comunicat deja că primele trei echipe clasate după 24 de etape vor avea avantajul terenului propriu în trei meciuri, iar asta spune și Tabela Berger. Nu dorim să insinuăm nimic, ci doar ne punem un semn de întrebare?”, afirmă Claudiu Drăgan, directorul sportiv al Campioanei Provinciei.
Scapă Rapidul de vizita la Arad în prima etapă?
Așadar, conform Tabelei Berger, utilizat la toate competițiile oficiale de FRF în stabilirea împerecherilor făcute la început de sezon, în cazul „Bătrânei Doamne” play-offul / play-outul ligii secunde începea cu marele derby cu Rapidul, la Arad. Formația feroviară e singura dintre adversarele din play-off a arădenilor care a câștigat duelul direct din tur, 2-0, la București, însă e clar că pe „Motorul” viața ei va fi mult mai grea. Aici, trupa lui Balint a pierdut două puncte în toată stagiunea de toamnă, după
1-1 cu CS Mioveni și, chiar dacă va juca fără publicul ei alături, ar pleca cu prima șansă. Un eventual succes al lui Rus. et. comp. i-ar cam scoate definitiv din calcule pe elevii lui Dan Alexa, care, altfel, în cazul unei trageri la sorți, suntem aproape siguri că vor avea norocul să dea peste un adversar mai abordabil.
Ca să fie sigură 100% de promvarea în Liga 1, arădenii au nevoie de 7 puncte din 15 puse în joc.
Clasamentul cu care se intră în play-off:
1. UTA 25 de puncte
2. CS Mioveni 20 p (cu rotunjire)
3. Turris 20 p (cu rotunjire)
4. FC Argeș 19 p
5. Petrolul 19 p
6. Rapid 19 p (cu rotunjire)
Doar prima rundă respectă
Tabela Berger în play-offul Ligii 1
La fel de adevărat este că nici în play-offul Ligii 1 nu se respectă întru totul Tabela Berger de 6 echipe. „Mutația” a survenit încă de acum 6 ani, în play-offul ligii secunde, când FRF-ul și-a făcut propriu țintar, ce la acea dată și care funcționează și astăzi în primul eșalon, când vine vorba despre bătălia pentru titlu și cupele europene. Modificarea a fost, până la urmă, psibilă și pentru că în cadrul celor 10 runde, echipele se întâlnesc de două ori între ele, pe terenul fiecăreia, pe când în eșalonul secund sunt programate doar cinci jocuri seci. Doar că și în acest caz, prima rundă respectă Tabela Berger de 6 echipe, adică pe 4 iulie, la Arad, am fi avut parte de UTA – Rapid!

Recomandările redacției