isu

Activităţile desfăşurate de cadrele Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă în luna octombrie, au fost controale, acţiuni de informare şi exerciţii de alarmare-evacuare şi alarmare-stingere.

Controalele efectuate, în număr de 542 au fost: 8 la investiţii, 116 la operatori economici, 408 la instituţii, 7 în localităţi, 3 la obiective supuse controlului activităţilor care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase. Neregulile constatate pe timpul controalelor au fost în număr de 355 (289 de securitate la incendiu şi 66 de protecţie civilă) dintre care 41, au fost  nereguli în domeniul securităţii la incendiu şi 7 au fost nereguli în domeniul protecţiei civile soluţionate pe timpul controlului. Sancţiunile aplicate au fost sub forma avertismentelor, în număr de 249 (188 – securitate la incendiu şi 61 – protecţie civilă) şi sub forma amenzilor, 67 în cuantum de 40.100 lei (dintre care 2 amenzi de protecţie civilă în cuantum de 600 lei).

Principalele nereguli sancţionate au fost: exploatarea mijloacelor tehnice cu defecţiuni, improvizaţii sau fără protecţia corespunzătoare faţă de materialele sau substanţele combustibile din spaţiul în care sunt utilizate; neasigurarea utilizării, verificării, întreţinerii şi reparării mijloacelor de apărare împotriva incendiilor cu personal atestat, conform instrucţiunilor furnizate de proiectant; în actele de transmitere temporară a dreptului de folosinţă asupra bunurilor mobile părţile nu au prevăzut expres răspunderile ce le revin în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor; neîntocmirea sau neavizarea de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad a planurilor de intervenţie; neparticiparea inspectorului de protecţie civilă a oraşului la instructajul trimestrial în conformitate cu planul de pregătire aprobat prin ordinul prefectului.

Alte acţiuni efectuate în luna octombrie au fost exerciţii de alarmare-evacuare şi alarmare-stingere la operatori economici şi instituţii controlate, exerciţii de alarmare-evacuare în şcoli şi o lecţie deschisă de informare preventivă la Şcoala Gimnazială Iosif Moldovan Arad şi Liceul Tehnologic Sava Brancovici Ineu. Au mai fost desfăşurate exerciţii de intervenţie cu SVSU/SPSU şi puncte mobile de informare preventivă la localităţile controlate: Ineu, Gurahonţ, Brazii, Archiş, Igneşti, Ususău, Vîrfurile, S.C. Archim Fertil S.R.L. Vladimirescu şi activităţi de informare preventivă cu ocazia „Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. În cadrul târgului „ECO Mediu” la conferinţa internaţională „Practici şi experienţe în Protecţia Mediului” a fost susţinută tema „Tendinţe şi acţiuni în domeniul Reducerii Riscului de Dezastre Naturale”.

Recomandările redacției