popa old boys1Ionuț Popa și Ovidiu Păcurariu au continuat serile desfășurate sub gene­ricul Cafeneaua Fotbalistică abordând un subiect de suflet – aparițiile pe gazon ale fotbaliștilor de odinioară. Mai exact, old-boys. Iar invitații săptămânii au fost Gheorghe Vaczi și Ionel Costin, cei doi conducători ai Old-boys Club UTA, însoțiți de Gabor Biro și Emanoil Gherghel.
Vaczi a oferit câteva amintiri de preț legate de tatăl său, internațional, campion cu UTA și cu ICO Oradea, fi­gură marcantă a anilor 1950, pe care le vom prezenta pe larg în curând. Apoi i-a cedat cuvântul lui Costin, care a vorbit despre actualitate, trecut – prezent – viitor la Old-boys Club UTA. Și cum vechii fotbaliști arădeni fac eforturi susținute să păstreze spiritul alb-roșu, cu scopul declarat de a continua să slujească clubul-fanion al orașului, se cuvine să facem o sinteză a celor discutate.
„Un sondaj din anii 1970 îi întreba pe arădeni ce înseamnă UTA. Cam 80 la sută s-au referit la echipa de fotbal, deși lucrau vreo 10,000 de arădeni în fabrică”, a amintit Costin, făcând un scurt istoric al întâlnirilor de old-boys din oraș. Începe cu 1909, când Clubul Atletic Arad sărbătorea un deceniu de existență și îi rechema pe combatanții de la debut. Alt episod e consemnat când AMEFA a celebrat 55 de ani, iar pe gazon au apărut titani ai vremurilor de altădată, ca Albu, Dobra, Auer, Perneki, Czinczer contra lui Bindea sau Kotormany. La 75 de ani de viaţă, Gloria Arad i-a avut pe Dobra, Henegar, Cuedan sau Lupaș împotriva unei echipe din Zrenjanin.
Stăm la „kilometrul zero”
Costin e alături de Vaczi de 12 ani, timp în care marile victorii ale trecutului au fost permanent amintite. „Din păcate, am pierdut o generație de mari fotbaliști, începând cu Marki și terminând cu Coco Dumtirescu. Aici intră Petschovsky, Mercea, Vaczi I, Reinhardt, Stibinger, Vass, Bonyhadi și mulți alții pentru care se cuvine făcut cît mai mult, la fel ca pentru echipele AMEFA și Gloria, amândouă vicecampioane ale României. Am încercat să ducem mai departe tradiția și să arătăm că aici e kilometrul zero al fotbalului din România.”, a afirmat Costin.
Ce s-a întâmplat în acești 12 ani?
Sute de meciuri, de la deplasări în Germania, Serbia sau Ungaria, la cele din satele, comunele și orășelele Aradului. Trei turnee – Memorialul Legendelor, Memorialul Petschovsky și, de anul trecut, Memorialul Brosovszky. Prezența la Arad a mai multor personalități, cu punct culminant în 2008, la 40 de ani de când s-a stins Petschovsky. Atunci, la Arad au sosit din Germania uriașii marelui „Csala”, iar Ladislau Petschovsky, fiul cel mic al simbolului UTA-ei, a dat lovitura de începere la un meci cu Universitatea Cluj, ținându-și nepoții de mână. Generația care a eliminat Feyenoord-ul s-a văzut, cu sprijin de la Iosif Matula, cu vechii adversari chiar la Rotterdam în 2010, iar după doi ani la Arad a sosit Steaua Roșie Belgrad, a doua bornă a UTA-ei din Cupa Campionilor Europeni. La inițiativa lui Costin, fost consilier, două străzi din Arad au primit numele lui Zoltan Farmati și Ladislau Brosovszky, iar Baronului i s-a arătat recunoștință: stadionul din Calea Aurel Vlaicu se cheamă UTA – Francisc Neuman. Mai departe, Zoltan Farmati a fost declarat Cetățean de Onoare al Aradului, „din păcate post-mortem, pentru că atunci când am inițiat s-a îmbolnăvit”, și-a amintit Ionel Costin, Gabi Biro a primit Titlul de Excelență, Iosif Petschovsky a fost proclamat Personalitate a Județului Arad, iar Gigi Domide a devenit singurul fotbalist din Arad care a primit recunoașterea ambelor Consilii – titlul Pro Urbe din partea Municipalității și Diploma de Onoare de la Consiliul Județean. „Sunt onorat că  de-a lungul timpului am fost prezent lângă mari nume ale fotbalului din Arad”, a concluzionat Ionel Costin,               amintindu-și de bucuria junioratului, când a avut privilegiul să fie antrenat de Ioan Pătrașcu, Gheorghe Damian (la CSS Gloria), Mircea Axente, Viorel Pasc și Zoltan Farmati (la UTA).

Recomandările redacției