germanaTeatrul de Stat „Ioan Slavici” Arad, a găzduit, ieri, festivitatea de premiere a Olimpiadei Naţio­nale de Limba Germană Mo­dernă. La această olimpiadă, care s-a desfăşurat la Arad, au avut loc mai multe probe, atât scris, oral cât şi interactiv. În ceea ce priveşte probele interactive, copiii au fost organizaţi în grupe de elevi din diferite regiuni ale ţării, pentru a interacţiona şi a se cunoaşte între ei.
Festivitatea de premiere a umplut sala mare a teatrului, alături de cei 190 de elevi veniţi din 37 de judeţe, fiind prezenţi profesori, părinţi, dar şi elevi şi studenţi de la liceele şi şcolile din municipiu. „Au fost multe premii de dat, deoarece au fost două categorii de premii, una pentru proba scrisă şi una pentru proba proiect (cea interactivă). Astfel, elevii puteau să ia un premiu la o categorie sau alta, dar au fost şi copii care se regăseau ca premianţi la ambele probe”, a declarat Alexandru Bratu, unul dintre organizatorii olimpiadei, profesor la Liceul Pedagogic.
Printre premiaţi s-au aflat şi elevi arădeni. Astfel, premiul I pentru „Echipaj proiect”, i s-a acordat Andreei Rus, elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”; premiul al III-lea, pentru „Individual” a fost luat tot de Andreea Rus, iar premiul II pentru „Proiect”, a mers la Josef Hoeniges, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”.
Olimpiada de Limba Germană Modernă a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în colaborare cu Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, universităţile arădene şi alţi parteneri.
Profesoara Lavinia Chiş, care face parte din Comisia Centrală a olimpiadei a explicat de ce această olimpiadă are probe mai creative şi originale în comparaţie cu cea clasică. Olimpiada are două probe: una scrisă, formată din teste de înţelegere a textului, redactare şi creaţie şi o probă orală sau interactivă, care evidenţiază abilităţile oratorice, creative şi dramatice ale elevilor.
„Piesa de rezistenţă a olimpiadei a fost această a doua parte, acest proiect de literatură, în care elevii, organizaţi în grupuri de copii din judeţe diferite, interacţionează, muncesc şi învaţă împreună. Asta îi apropie enorm, dar le şi place foarte mult, ca sunt toţi la grămadă şi sunt incredibil de creativi, e uimitor ce pot concepe şi ce idei originale au”, a spus Lavinia Chiş.
Claudia Gavra

Recomandările redacției