Aproximativ două ore, Răzvan Burleanu și colegii săi din conducerea FRF s-au aflat online, printr-o videoconferință cu șefii Asociaților Județene de Fotbal din țară. Subiectul, bineînțeles, posibilitatea reluării antrenamentelor după data de 15 mai și, ulterior, finalizarea actualelor stagiuni sub o formă sau alta. Toate în contextul pandemiei de coronavirus, care oferă sute de cazuri de noi infectați în fiecare zi, dar și al protocolului de sănătate gândit de autorități.
Discuția de ieri a început cu un omagiu adus de Răzvan Burleanu pentru prietenul și partenerul său de la Arad, Adrian Lucaci, decedat în Duminica Floriilor. Președintele FRF a vorbit minute în șir despre contribuția fostului președinte al AJF-ului arădean la dezvoltarea diverselor proiecte fotbalistice la nivel județean, dar și național, în această ultimă categorie încadrându-se Cupa Satelor.
Oarecum, soarta competițiilor din fotbalul județean depinde cea a eșalonului superior. Și, cum majoritatea cluburilor din Liga a III-a, peste 50 din cele 78 rămase active, au trimis către FRF chestionare în care au bifat varianta „Înghețarea campionatului cu validarea clasamentelor existente”, forul condus de Răzvan Burleanu va decide, în proporție mare, suspendarea definitivă a sezonului de Liga a III-a. „Am participat la întâlnirea video cu colegii din țară și cu conducerea FRF, alături de președintele interimar Andras Mako. Au fost multe discuții despre variantele de continuare ale activității în condițiile de pandemie, dar nu s-a decis nimic concret. Trebuie să așteptăm după eșalonul trei, ai căror reprezentanți vor discuta și ei astăzi, de la ora 17, cu conducerea FRF. În principiu toți oamenii de fotbal ar dori să se continue activitatea, dar nu știm dacă și putem, date fiind problemele și, mai mult, cerințele Ministerului Sănătății. Concret se va decide ceva la FRF de abia de mâine încolo, când se vor știi ce doresc afiliații și cum pot ei să continue activitatea. E posibil orice, de la înghețare la continaure totală sau parțială a campionatelor. În cazul continuării activității sunt probleme legate de contractele jucătorilor care expiră la 30 iunie, caz în care fiecare club trebuie să rezolve actele cu jucătorii, pentru continuarea cel puțin pentru lunile iunie-iulie, dacă atunci se va juca”, ne-a declarat Vasile Rad, secretarul AJF Arad, care l-a asistat pe președintele interimar, Andras Mako, la discuțiile online purtate ieri.
Se reconfigurează barajele?
În consecință, niciun club nu va retrograda în această ediție, însă trebuie lămurit care vor fi cele cinci promovate în Liga 2. În acest moment, Aerostar Bacău (S1), Unirea Slobozia (S2), Progresul Spartac (S3), U Craiova 1948 SA (S4) și Fotbal Comuna Recea (S5) sunt pe primele locuri.
Pe de altă parte, datorită faptului că din eșalonul terț nu mai retrogradează sportiv nimeni, Federația Română de Fotbal are de gând să modifice sistemul barajului pentru promovare din Liga a IV-a. În acest sens, forul fotbalistic din România va anula actualele jocuri stabilite pentru baraj și va reface tragerea la sorți în așa fel încât să nu mai promoveze o echipă din două, ci una din trei.
De această dată, barajul pentru promovare în Liga a III-a nu se va mai da între două campioane județene care urmau să se întâlnească tur / retur. FRF va efectua o nouă tragere la sorți pentru stabilirea a 14 mini-turnee, fiecare de câte trei echipe. Fiecare formație dintr-o grupă va juca împotriva celorlalți doi adversari cu care a nimerit, iar prima clasată va fi desemnată nou-promovată.
Astfel, de această dată, în loc de 21 de echipe vor promova doar 14, însă, în cazul în care seriile de Liga a III-a din noul sezon nu se vor completa, atunci FRF ia în calcul și ca cele mai bune locuri 2 din aceste mini-turnee să promoveze pe locurile vacante, pe baza unor criterii stabilite cu golaveraj, cartonașe galbene, etc.
În primul eșalon județean arădean, Victoria Zăbrani e lider cu două puncte peste Frontiera Curtici și, dacă cele două nu se vor mai duela măcar în meciul revanșă, echipa lui Mutică ar putea reprezenta Aradul la barajul în trei ce s-ar putea desfășura la vară. Inișial, campioana județului nostru trebuia să dea piept cu omoloaga sa din Caraș-Severin, dar FRF-ul intenționează să refacă tragerea la sorți, pentru mini-turnee de câte trei comba­tante.

Recomandările redacției