Omul de afaceri Dimitrie Muscă acuză: „Autoritățile n-au făcut nimic pentru a salva zootehnia și economia porcului”

0
3445

 În intervalul 11-17 iunie, au fost înregistrate 18 focare noi de Pestă Porcină Africană: cinci în judeţul Bihor, trei  în judeţul Teleorman, câte două în Buzău, Cluj, Dâmboviţa şi Hunedoara şi câte un focar în Sălaj şi Satu Mare. În aceeaşi perioadă, au fost stinse 30 de focare de PPA: zece în judeţul Gorj, câte patru în judeţele Giurgiu şi Sălaj, patru în Iaşi, două în Constanţa şi câte unul în Alba, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Mureş şi Timiş. În județul Arad în acest interval de timp nu s-a înregistrat nici un nou caz de Pestă Porcină Africană. Totuși, la acest moment numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut la 130 la data de 17 iunie, de la 142 în urmă cu o săptămână. Două focare au fost consemnate în exploataţii comerciale şi tot două în exploataţii comerciale de tip A. Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, precizează ANSVSA.  De la începutul crizei de PPA , adică din luna august 2020, au fost afectați circa 3.000 de porci din gosdpodăriile populației, 43.209 capete din fermele de creștere a suinelor și au fost găsiți morți sau împușcați aproape 400 de porci mistreți. Acesta este bilanțul înregistrat în județul Arad până la acest moment. Una dintre fernele importante în care s-a descoperit PPA, este și Complexul de la Macea, aparținând de CAI Curtici. Și în acest context, Dimitrie Muscă, administratorul CAI Curtici, grup în cadrul căruia există mai multe ferme de porci, trage un serios semnal de alarmă cu privire la viitorul sectorului de creștere a porcilor în România. Cum aminteam anterior, din cauza PPA, un efectiv de peste 20.000 de porci de la Macea, a trebuit să fie sacrificat, ceea ce a produs pagube însemnate. „Nu s-a făcut absolut nimic, am omorât 14-15 mari complexe de porci de la 1 ianuarie și până astăzi, printre care mă număr și eu, nu cred ca toți suntem mai proști anul acesta de la 1 ianuarie 2021. Chiar dacă nu s-a făcut nimic, chiar trebuie sa fim o piață de desfacere, să aducem 80% din carnea de porc din străinătate?”, s-a adresat fermierul, ministrului Agriculturii la o conferință pe teme de agricultură”, precizează gandul.ro. Fermierul acuză autoritățile române, respectiv Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, că nu au luat suficiente măsuri pentru a preveni răspândirea focarelor.  „Este strigător la cer, nu se poate, ați distrus zootehnia sau economia porcului și a cărnii de porc în țara noastră”, a adăugat omul de afaceri arădean. Iar asta vine în contextul în care specialiștii în materie estimează că prețul cărnii de porc se va scumpi în viitor. Principalul motiv ar fi cererea  tot mai mare a Chinei. Unele voci spun că majorarea prețului ar putea fi și cu 25%. Iar România la acest moment nu este în cea mai bună poziție pentru a valorifica această oportunitate economică. Ba chiar din contră, importăm din ce în ca mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.