Condamnat la aproape cinci ani de detenție, omul de afaceri arădean Stelian Tulcan, care a ținut capul de afiș al presei naționale cu „Dosarul Rafinăria“, nu se dezminte și „acționează“ din nou, folosind cam aceleași obiceiuri care l-au și ținut aproape cinci ani în spatele gratiilor.
Mai precis, Stelian Tulcan a înșelat o companie arădeană, vânzându-i CLU (combustibil lichid ușor) în loc de Combustibilul Termic Lichid (CTL) – un combustibil care este utilizat în principal pentru încălzire, atât de către consumatorii casnici, cât și de către cei industriali.
Paguba cauzată de către Stelian Tulcan se ridică la aproape 100.000 de lei.
Dosarul „Rafinăria“ l-a băgat cinci ani după gratii pe Stelian Tulcan
În luna iulie, 2014, Stelian Tulcan, patronul rafinăriei din Chişineu Criş, Gabriel Răsvan Toader – director general în Ministerul Economiei şi Carla Postolache – om de afaceri în Bucureşti, au fost reţinuţi de DNA Oradea, într-o cauză privind evaziune fiscală şi corupţie (luare și dare de mită). Reţinerile au survenit într-un dosar în care, pe 6 mai, DNA informa că procurorii anticorupţie din Oradea cercetează indicii de evaziune fiscală prin importuri de produse petroliere, în perioada 2009 – 2011, cu un prejudiciu estimat la 13,5 milioane de lei. Astfel, pe 6 mai, 2014, procurorii DNA Oradea, sprijiniţi de DGA Bihor, IPJ Bihor şi SRI Arad, au efectuat trei percheziţii în localităţile Chişineu Criş şi Apateu, inclusiv la rafinăria şi hotelul administrat de Stelian Tulcan.
În urma cercetărilor derulate, procurorii DNA Oradea suspectează că evaziunea fiscală s-a ridicat la circa 6 milioane de euro.
„Astfel, Stelian Tulcan este suspectat că ar fi folosit facturi fictive pentru a eluda plata accizelor şi TVA. O parte din facturi au fost eliberate de firme implicate şi în reţeaua coordonată de patronul firmei orădene Oilserv Total srl, Vasile Boer, cercetat tot de procurorii DNA Oradea pentru o fraudă fiscală de 14 milioane de euro” – conform DNA.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2011 – mai 2012, în baza unei înțelegeri anterioare, inculpatul Toader Gabriel Răsvan, prin intermediul inculpatei Postolache Argentina-Carla, a pretins, în cursul lunii mai 2012, achitarea de către inculpatul Tulcan Stelian Vlăduț a contravalorii unei cantități de 48 mc de beton, în valoare totală de 14.461,36 lei.
Pentru acest „serviciu”, în contextul autorizării unui antrepozit fiscal, inculpatul Toader Gabriel Răsvan trebuia să avizeze lista cu semifabricatele și produsele finite înscrise în nomenclatorul de fabricație și să avizeze asimilarea, din punct de vedere al accizelor, a produselor energetice cu produse pentru care sunt stabilite accize, în cazul societății comerciale reprezentate de inculpatul Tulcan Stelian Vlăduț, lucru care s-a și întâmplat la data de 22.05.2012.
Întreaga cantitate de beton pretinsă a fost achitată în întregime de către inculpatul Tulcan Stelian Vlăduț, prin intermediul firmei pe care acesta o reprezenta.
Cantitatea de 48 mc de beton a fost utilizată de către inculpatul Toader Gabriel Răsvan la construirea unui imobil, în zona localității Ghiroda, jud. Timiș.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și/sau imobile aparținând inculpatului Toader Gabriel Răsvan, până la concurența sumei de 14.461,36 lei, în vederea confiscării speciale.
Cauza a fost judecată inițial de Tribunalul Bihor, iar Tulcan a fost condamnat la sfârșitul lui 2015, la 5 ani și șase luni de închisoare în dosarul „Rafinăria”. Recursul s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a decis ca fostul om de afaceri să execute 4 ani și 6 luni în regim de detenție.