Friedrich Merz este favorit să devină lider al Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), dar vrea şi postul de cancelar al Germaniei, afirmă Sigmar Gabriel, fost vicecancelar şi fost lider al Partidului Social-Democrat (centru-stânga), sugerând că schimbarea s-ar putea produce anul viitor.

Fărcând referire la candidatura lui Friedrich Merz, Sigmar Gabriel a declarat: „Eu cred că orice preşedinte al CDU are şi aspiraţia esenţială de a deveni cancelar”, a declarat Sigmar Gabriel.

„Dacă el recunoaşte acest lucru ori nu, aceasta este altă problemă. Dar, de ce ar vrea cineva să devină preşedinte al CDU, dacă nu ar avea aspiraţia de a fi succesorul Angelei Merkel?”, a argumentat Sigmar Gabriel, care a fost lider al Partidului Social-Democrat, vicecancelar al Germaniei, ministru de Externe şi ministru al Economiei.

În opinia politicianului social-democrat, Friedrich Merz are „şanse foarte mari” să câştige scrutinul din decembrie şi să devină lider al formaţiunii Uniunea Creştin-Democrată.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat că nu va mai candida pentru postul de preşedinte al CDU în scrutinul intern din 8 decembrie. Conform sondajelor, Friedrich Merz este favorit să devină lider al CDU. Contracandidaţi vor fi Annegret Kramp-Karrenbauer, secretar general al CDU, şi Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii.

Angela Merkel a anunţat, luni, după o serie de eşecuri electorale, că nu va mai candida pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei după finalul celui actual, în anul 2021. „În calitatea de cancelar, eu trebuie să asum responsabilitatea pentru tot. Acest mandat de cancelar este ultimul meu mandat. Pentru restul legislaturii, sunt pregătită să lucrez în continuare în calitatea de cancelar”, a declarat Angela Merkel luni, conform site-ului T-online.de.

Angela Merkel a fost criticată dur în ultimii ani din cauza politicilor flexibile în materie de imigraţie.

Merkel nu va mai candida pentru un nou mandat de preşedinte al partidului în decembrie. Merkel a confirmat ideea, subliniind că s-a gândit dinaintea vacanţei de vară să nu mai candideze la conducerea CDU. „Prin această decizie, mă distanţez de convingerea că funcţia de lider al partidului şi cea de cancelar trebuie să fie deţinute de aceeaşi persoană”, a explicat Angela Merkel, precizând că i-a informat despre aceste decizii pe Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU, filiala bavareză a CDU), precum şi pe Andrea Nahles, preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga), partener de guvernare.

Angela Merkel este liderul formaţiunii CDU din anul 2000 şi deţine postul de cancelar al Germaniei din anul 2005.

Recomandările redacției