Adunarea Generală a ONU a adoptat marţi primul tratat privind comerţul internaţional cu arme clasice, relatează Associated Press, Reuters şi AFP.

Rezoluţia ONU a fost adoptată cu 154 de voturi pentru, trei voturi contra (Siria, Coreea de Nord şi Iran) şi 23 de abţineri, dintre care una din partea Rusiei.

Joia trecută, delegaţiile Iranului, Coreii de Nord şi Siriei au blocat un consens în acest dosar, în cadrul conferinţei de negociere.

Rezoluţia finalizează o campanie de peste un deceniu din partea activiştilor şi a unor guverne pentru reglementarea comerţului cu arme la nivel mondial, cifrat la circa 60 de miliarde de dolari anual.

De asemenea, tratatul vizează interzicerea comerţului cu arme ilegale, astfel ca acestea să nu ajungă în mâinile teroriştilor, ale insurgenţilor şi ale membrilor organizaţiilor de crimă organizată.

Documentul nu va putea servi însă ca instrument de control asupra folosirii armelor în nicio ţară, dar le va cere statelor membre ONU să creeze autorităţi naţionale de reglementare pentru controlul transferurilor de arme.

 

Recomandările redacției