Poliția Română a ajuns la ora bilanţului, în ceea ce priveşte destructurarea grupurilor infracţionale specializate în trafic de persoane, astfel că, în primul semestru al anului, 24 de grupări infracționale din acest domeniu au fost destructurate, dintre care operaţiunea ,,Cuib De Viespi”, a Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, a fost una dintre cele mai ample şi dificile.

Reamintim că, în data de 10 martie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, sub coordornarea procurorilor D.I.I.C.O.T – B.T. Arad, au efectuat 20 de percheziții domiciliare, în județele Botoșani, Vrancea, Mureș, Constanța și în București, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 1.238.400 de lei, 6.800 de euro, 5 laptopuri, 1 notebook, 10 telefoane mobile și diferite produse de contrabandă și au fost puse sub sechestru 6 autoturisme de lux.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2012, membrii grupării ar fi recrutat peste 100 de persoane, cu o situație materială precară, cărora le-ar fi promis angajarea în locuri de muncă bine plătite în Danemarca. Ulterior victimele ar fi fost transportate și adăpostite în Danemerca, unde, fiind lipsite de mijloace financiare, ar fi fost obligate să execute activitățile impuse de membrii grupării.

În numele victimelor, membrii grupării ar fi constituit firme fantomă, ar fi deschis conturi bancare și ar fi obținut cărți de credit, pe care le-ar fi utilizat în vederea comiterii de fraude, cauzând un prejudiciu de aproximativ 7.000.000 de euro. Au fost puse în aplicare 19 mandate de aducere, 11 persoane fiind arestate preventiv.

De asemenea, în aceeași cauză, la data de 25 februarie 2015, polițiștii români, în colaborare cu autoritățile din Danemarca, au desfășurat o acțiune în urma cărora au fost arestate 20 de persoane aflate pe teritoriul Danemarcei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, înșelăciune, fraude informatice și evaziune fiscală.

Recomandările redacției