Ieri, 19 februarie, s-au împlinit 144 de ani de la nașterea românului de geniu, probabil cel mai cunoscut și apreciat creator român, în plan mondial, din toate timpurile, sculptorul Constantin Brâncuși. Mai puţină lume știe că, în 1951, Academia Ro­mână a respins oferta de primire în patrimoniul cultural românesc a ope­relor „Sfântului din Montparnasse”, cum a fost supranumit ţăranul genial născut la Hobiţa, scrie Click.
În 1951, Constantin Brâncuși era deja o legendă a artei mondiale. Avea 75 de ani, iar operele sale constituiau de multă vreme o valoare imensă, Brâncuși fiind considerat părintele sculpturii moderne. Se gândește să doneze țării sale natale lucrările aflate în atelierul lui din Paris. 230 de sculpturi, 41 de desene, 1.600 de fotografii şi o serie de piese de mobilier. Nu face, nici nu semnează vreun act oficial de donație, dar dorința sa este transmisă autorităților comuniste de la București. O delegație de „experți” s-a deplasat în Franța să vadă lucrările. Personaje ridicole, dar cu „funcții”, precum Constanța Crăciun, fostă țesătoare, ajunsă ministru al Culturii și Teohari Georgescu, necruțătorul ministru de Interne își dau cu părerea: „Ope­rele lui Brâncuşi sunt nişte opere pe care le-ar putea face orice ţăran neinstruit.” Iar rezoluţia lui Gheorghe Gheor­ghiu-Dej, liderul comuniștilor și al țării, e necruțătoare în ignoranța ei: „Operele lui Brâncuşi nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România. Refuzăm!”.
După ce acesta află răspunsul, este atât de mâhnit, încât decide să renunţe la ce­tă­ţenia română, pe data de 1 august a acelui an, și cere cetăţenia franceză, pe care o obține în 1952. Constantin Brâncuşi își retrage oferta făcută Statului Român şi do­nea­ză Franţei toate operele din atelierul său de la Paris. Cinci ani mai târziu, în 1957, moare neconsolat, la Paris, spovedindu-se Arhie­piscopului Teofil, preot la Biserica Ortodoxă din capitala Franței, pe patul de moarte: „Mor cu sufletul neîmpăcat că voi putrezi în pământ străin, departe de ființa cea mai dragă, mama mea”. Se stinge la 16 martie 1957.

Recomandările redacției