Pe bună dreptate vă veți întreba ce reprezintă aceste inițiale și dintru început vreau să precizez că ne referim la Asociația European Women in Mathematics, de fapt o societate științifică internațională a femeilor din 35 de țări din Europa, America de Nord, Asia și Africa, reunite prin pasiunea pentru matematică. O pasiune devenită profesie. Se întâmplă destul de rar ca profesia să fie dublată de pasiune sau, altfel spus, să ajungi la profesie datorită pasiunii și, în aceste cazuri, rezultatele sunt de top!

Mărturisesc că nu am acceptat nici să vorbesc și cu atât mai puțin să scriu despre femei și bărbați ca entități distincte, aflate chiar într-o posibilă discriminare, când ne raportăm la profesie. Când discutăm despre profesioniști, nu are nici o relevanță faptul că sunt bărbați sau femei. Am fost vreme de patru ani unica femeie rector din România și am refuzat orice referire la această situație și nici nu am simțit vreo discriminare, în afara unei regretabile excepții, foarte dure, ce-i drept, dar la care nu doresc să mă refer acum.

Și totuși, iată-mă, pledând pentru această Asociație Europeană a Femeilor în Matematică din cel puțin câteva motive.

Am aflat cu surprindere și ușoară indignare că matematica este o lume preponderent masculină, că prea puține femei se află în poziții de conducere și în instituții performante, că prea puține femei câștigă proiecte naționale și internaționale în domeniul cercetării științifice, că prea puține femei se află în comitetele de redacție ale revistelor științifice de specialitate, că prea puține femei participă la sesiuni științifice, chiar de factură medie, sau că prea puține femei lucrează în colective științifice care efectuează cercetări, în premieră, la înalte standarde în planul inventivității.

Lizica Mihuţ

Continuarea pe www.lizicamihut.ro

Recomandările redacției