Opinii – Faleza, la zi

0
531

V-am împărtășit impresii și vă invitam deunăzi să vizitați Faleza Mureșului, erau în floare – ploaia de aur – și prunusul, trandafirii erau înmuguriți și iarba de un verde crud, mi-o închipuiam ca în Grădina Raiului. Dar, peisajul se schimbă, cu fiecare zi ce trece și iar vă chem, veniți pe Faleză, alte minunății vă așteaptă.
Salcâmii, destul de numeroși, își etalează cu cochetărie florile, ultimele ghirlande albe, cam trecute ele, și albinele grăbite adună tot nectarul. Dar natura compensează, trec salcâmii, nu-i nimic, vin teii. Aceș­tia, și-au atârnat bobocii de codița cu aripioară și așteaptă semnalul tainic. Stau gata-gata să elibereze petalele și parfumul. Teii, copacii poeților și ai îndrăgostiților. Nimic nu te îndeamnă la visare ca parfumul florilor de tei. În parfum de tei s-au spus dintotdeauna jurămintele, iar băieții prind curajul necesar să-i rostească primul – te iubesc – stă­pânei viselor. Interesant, perechile ce-n primăvara timpurie şi-au prins mâinile și și-au promis dragostea veșnică, acum s-au liniștit și  și-au găsit banca, în loja dintre tufele de tuia, feriți de privirile indiscrete, stau și așteaptă parfumul teilor.
Grandoarea Falezei, candelabrele castanilor, așteaptă să se aprindă, în concurență cu teii, o paradă aristocrată ce Faleza ne-o dăruiește, an de an. Castanii vor înflori într-o zi, două, veniți deci, să nu ratați momentul. Iarba a fost tunsă pe partea dinspre oraș. Mai există un motiv să veniți, și ce motiv… Înfloresc trandafirii înșiruiți pe culori în lungul Falezei. Deocamdată florile abia deschise, par broșe executate de măieștri aurari, ori copii din acuarelele Elenei Boțan.
Există o zonă specială, în dreptul bisericii,  un fel de împărăție a ciorilor, zeci de cuiburi la înălțimea crengilor de plopi, maternitatea, se clocesc ouăle, acolo unde în primăvară era un vacarm grozav, scandal, până ce fiecare pereche şi-a găsit cuibul. Acum este liniște, ies puii și părinții nu prididesc să-i hrănească. Au înflorit și plopii, atât de productivi, că-și învelesc semințele în vată, apoi le încredințează vântului, parcă în ciuda bicicliștilor ce se feresc cu dificultate de norul de vată.
Ziua este lungă, totul este verde, florile sunt pretutindeni, iar plimbarea vă susține sănătatea, ca o vitamină ce şi-o fabrică omul  cu eforturile unui marș forțat, pe patine ori pe bicicletă.
Să știi iubite cititor, al meu, dacă te invit pe Faleză, o fac că nu-mi place singurătatea, vreau tumult, să-i salut pe toți, să ne zâmbim, să admir nepoțeii ce cu o floare între degețele își învață bunicii ce este botanica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.