Opinii – Memoria străzilor arădene: Strada Eroul Necunoscut

0
155

La capătul străzii Dacilor, în zona stadionului Gloria, se află o stradă cu denumirea Eroul Necunoscut.
Puţini arădeni cunosc istoria Eroului Necunoscut. Încercăm să facem o scurtă prezentare a istoriei sale. În oraşul nostru, timp de 10 zile, în perioada 8-18 iulie 2014 a fost organizată o expoziţie intinerată „Eroul Necunoscut“ organizată de Muzeul Militar Naţional din Bucureşti şi de către Ministerul Apărării Naţionale. În urmă cu 92 de ani elevul Amilcar Săndulescu, orfan de război, de la Liceul Militar din Craiova, cu mâna pe sicriul Eroului Necunoscut a rostit „Acesta este tatăl meu“. În sicriu erau osemintele unui soldat român, decedat în Primul Război Mondial. Cuvintele elevului au rămas în istorie. Prezentăm în acest număr al ziarului şi fotografia mormântului Eroului Necunoscut din Bucureşti.
Informăm cititorii că la Lipova, în judeţul Arad locuieşte slt.(rgt) Ion Dumitrof, octogenar, nepot al elevului Amilcar Săndulescu, amintit mai sus. În fiecare an de ziua eroilor se depun coroane de flori la mormântul Eroului Necunoscut ca omagiu adus ostaşilor români care au căzut pe câmpurile de luptă.
Arhitectura mormântului Ero­ului Necunoscut din Bucureşti este deosebit de frumoasă; mormântul este bine îngrijit. La Arad, în Piaţa Avram Iancu, este amplasat Monumentul Eroilor, la care cu ocazia zilei Eroilor se depun coroane de flori. Deşi acest monument reprezintă un loc sacru, ne este jenă să remarcăm lipsa de bun simţ şi nivelul scăzut de cultură şi civilizaţie al instituţiilor care  ar trebui să întreţină monumentul. Vegetaţia din jurul monumentului este netunsă, neîngrijită. Monumentul este necurăţat de ani de zile. În jurul monumentului se organizează bâlciuri, târguri parcuri de distracţie, concursuri de motociclete. Este o situaţie jenantă şi penibilă. Am reclamat situaţia. Am reclamat situaţia la Primăria Aradului care este proprietara monumentului, dar nu s-au luat măsurile solicitate de noi, deşi există legislaţie clară în privinţa monumentelor. Populaţia Aradului şi presa nu ar trebui să fie nepăsătoare, ci să reacţioneze la lipsa de cultură şi civillizaţie.
Aradul este foarte departe de realizarea dorinţei de a fi o Capitală Culturală Europeană.
Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria“ Filiala Arad
Col.(rez) Constantin Bursa                                                                                                   
cpt.(rtg) Ion Gorici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.