guvernare 1Reprezentanţii partidelor de opoziţie din Arad au criticat bilanţul pe care l-au făcut reprezentanţii Uniunii Social Liberale la un an de la instalarea lui Victor Ponta ca premier.
Adrian Ţolea, secretar general al PD-L Arad, a prezentat ieri, bilanţul guvernării USL după un an şi modul în care această guvernare i-a afectat pe români. Prezentarea a arătat promisiunile neonorate ale guvernării USL, fapt care a dus la o scădere drastică a nivelului de trai în opinia lui Ţolea. „Momentul zero al guvernării USL este reprezentat de promisiunile fără acoperire făcute în faţa românilor. Astfel, la 1 an de guvernare USL, TVA nu a revenit la nivelul de 19%, nivelul TVA la alimente şi în agricultură a rămas în continuare la 24%, nu la 9% aşa cum au promis, contribuţia la asigurările sociale nu a fost redusă, punctul de pensie nu este nici astăzi de 45% din salariul mediu brut, nu a fost demarată nicio acţiune pentru realizarea milionului de noi locuri de muncă promise, s-au introdus peste 20 de noi taxe, investiţiile au fost tăiate de peste tot, de la proiectele de infrastructură până la cele de cerce­tare şi inovare, iar acordarea funcţiilor pe criterii politice a devenit o marcă înregistrată a USL”, a declarat Adrian Ţolea.
Ţolea a prezentat şi câteva cifre care atestă, în viziunea lui, scăderea nivelului de trai în acest an de guvernare USL. „Concluzia acestor bâlbâieli useliste stă tot în cifrele barometru al scăderii nivelului de trai pentru toţi românii. Astfel, după 10 luni de guvernare USL, după recuperarea salariilor bugetarilor cu 8% şi reîntregirea finală din luna decembrie, în februarie 2013, un român câştiga în medie tot 1.553 lei, cât câştiga şi în guvernarea PD-L în aprilie 2012. În acelaşi timp, pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut cu abia 4,4% sub guvernarea USL, de la 778 lei în luna aprilie 2012 la 812 lei în martie 2013, dar în ace­eaşi perioadă preţurile au crescut mult mai mult, iar nivelul de trai şi puterea de cumpărare a pensionarilor s-au înrăutăţit. Legat de creşterea preţurilor, sub guvernarea PD-L, rata inflaţiei medii anuale a scăzut de la 7,9% în anul 2008, la 1,8% în luna aprilie 2012, în timp ce sub USL, rata inflaţiei în luna martie 2013, de 5,25%, este de aproape trei ori mai mare faţă de nivelul de 1,8%, înregistrat în luna aprilie 2012, adică în ultima lună de guvernare PD-L. Dacă ne referim la judeţul Arad, situaţia este şi mai tragică. Programul de reabilitare a peste 300 de kilometri de drumuri şi străzi prin PNDI a fost blocat, pasajele de pe centură nu au primit finanţare, iar autostrăzile de pe tronsonul Nădlac-Arad sunt lăsate de izbelişte. De asemenea, nu sunt finanţate spitalele, şcolile, grădiniţele, Aradul fiind un judeţ izolat USL le-a prezentat ro­mânilor necrologul unui an de guvernare”, a încheiat Adrian Ţolea.
Preşedintele UDMR Arad, Levente Bognar, a fost mai diplomat în exprimare şi a ţinut să delimiteze cele două guverne conduse de Victor Ponta. „Noi îi respectăm pe cei care îşi asumă să guverneze ţara. Au fost două perioade în această guvernare a USL. Prima a venit fără alegeri, prin căderea Guvernului Ungureanu în Parlament şi a fost sub amprenta alegerilor parlamentare din luna decembrie. A fost o perioadă mai puţin productivă. A doua perioadă a venit în urma alegerilor şi a votului popular primit de USL. Au avut girul electoratului pentru a pune în practică programul de guvernare. Deocamdată rezultatele nu se simt. Cred că actualul guvern ar trebui să nu lase Aradul de izbelişte şi să aloce fonduri pentru judeţul nostru. Cred că arădenii merită să fie trataţi corect de acest Guvern”, a spus Levente Bognar.
Liderul PP-DD Arad, Remus Guţu susţine că promisiunile făcute de către USL în campania electorală nu au fost duse la îndeplinire şi afrimă că speră să apară rezultate. „Problema este că ceea ce s-a promis nu a fost realizat deloc. Mă refer la salarii, la pensii, la locurile de muncă. Eu sper să nu fie totul aceeaşi gargară ca cea a PD-L-ului. Au fost multe vorbe, dar foarte puţine fapte”, a punctat Guţu.

Recomandările redacției