• Falcă a chemat un polițist local pentru a fi mai convingător în fața consilierilor din tabăra opusă
  • Aradul a pierdut banii pentru termoficare din proiectul româno-elvețian.
  • Beniamin Vărcuș a cerut explicații.
  • În loc de argumente, primarul a cerut sprijin de la poartă.

Consilierii locali ai municipiului Arad au fost convocați ieri la o ședință publică extraordinară, pentru a vota câteva proiecte. În ordinea de zi au fost prezentate șase proiecte, dintre care două stârnind schimburi de replici aprin­se. Consilierii PSD au adus în discuție, imediat după citirea proiectului numărul 2, care este referitor la achiziția tramvaielor, proiectul româno-elvețian. „Din documentele în posesia cărora am intrat, rezultă că partea elevțiană suspendă implementarea proiectului Termoficare în Arad și retragerea sprinitului financiar. Cred că ar trebui să fim anunțați cu toții de ce acest proiect important a fost suspendat și cred că este într-o strânsă corelare cu ceea ce se întâmplă la CET, care, după cum am văzut, a intrat în insolven­ță. Această problemă este la subiect, deoarece în documen­te se mută această presiune de pe proiectul cu elvețienii și se cere compensarea de bani pentru materiale urbane. Nu înțelegem de ce suntem puși în situația de a vota și de ce nu avem aceste materiale în materialele de ședință. Ce aveți de ascuns, domnule primar?”, a declarat Beniamin Vărcuș, consilier PSD.
Primarul a refuzat să răspundă în stilu-i caracteristic. „Suntem la punctul 2, legat de fonduri europene. Discutăm despre studiul de oportunitate, despre cele 28 de tramvaie noi și despre reabilitarea șinelor. O să răspund la această întrebare când ajungem la punctele respective”, a ocolit Falcă răspunsul.
A fost sau n-a fost… concurs de idei
Atunci când s-a ajuns la punctul 5, care se referă la parcări subterane din zona Piața Avram Iancu, consilierul Vărcuș a reluat întrebarea de la punctul 2: „Sistarea banilor din proiectul româno-elvețian este în strânsă legătură cu finanțarea proiectului cu tramvaiele. În altă ordine de idei, referitor la parca­- rea din Piața Avram Iancu, am avut discuții pe această temă și am așteptat clarificări, care nu au mai venit. Dânsul pune acest proiect pe ordinea de zi, cu amenințarea că se va modifica legislația și nu mai va avea nevoie de cele două treimi. Până se modifică legislația, acest proiect nu se va face fără aprobarea grupului PSD-ALDE, motiv pentru care nu vom vota acest proiect”. Răspunzându-i consilierului, Falcă a făcut trimitere la faptul că social-democrații ar fi fost de acord cu ceea ce plănuiește să facă în Piața Avram Iancu. „Acești parametrii au fost votați de consilierii PSD. În anul 2002 s-a realizat un concurs și o dezbatere despre cum să arate Piața Avram Iancu”. Re­feritor la concurs, consilierul Ilie Cheșa l-a corectat pe Falcă. „Nu s-a desfășurat nici un concurs. Nu există concurs de idei”. Având în vedere că Opoziția locală nu s-a lăsat convinsă de argumentele primarului, acesta a chemat un polițist local de la poarta Primăriei, care a venit și a stat în sală până la terminarea ședinței.
„Concursul de idei a fost votat, doar că nu a mai fi putut realizat din cauza schimbării legislației. Iar programul româno-elvețian nu a mai fi putut continuat din cauza Guvernului. Noi am cerut Guvernului să se poată continua proiectul în legătură cu tramvaiele, ca să
nu pierdem acești bani europeni”, a menționat primarul municipiului.
Toate proiectele au trecut în unanimitate, cu excepția proiectului cu numărul 5, care a avut 12 voturi pentru și șase abțineri.
(I.P.)

Recomandările redacției