padurice paginaMonumentul Marii Uniri, care trebuia amplasat pe lacul de la Pădurice, pentru a fi dezvelit pe 1 Decembrie 2012, nu a mai ajuns la Arad. La momentul respectiv, sculptorul Florin Codre, cel care a fost ales de Ministerul Culturii să facă lucrarea, povestea că o piesă s-a spart în timpul manipulării. Accidentul a avut loc în China, acolo unde sculptorul a ales să realizeze lucrarea. Din păcate, monumentul nu poate fi dezvelit nici anul acesta, de Ziua Naţonală, în condiţiile în care autorităţile locale au declarat pentru presa centrală că ar avea nevoie de şase luni pentru a face lucrările de infrastructură necesare, iar acestea nu pot începe până ce monumentul nu ajunge la Arad.
În aceste condiţii, cum era şi normal, Opoziţia din CLM cere socoteală Primăriei, pentru că amplasarea monumentului întârzie nepermis de mult. „Reprezentanţii Primăriei ar trebui să dea explicaţii cu privire la ce se întâmplă cu acest monument. E uşor ciudat să comanzi un monument cu specific naţional tocmai în China. Din câte ştiu, ultimele informaţii erau că monumentul a fost camandat şi plătit”, a declarat Florin Galiş, consilier local din partea PNL. Consilierul local PSD Marin Lupaş, susţine că primarul Gheorghe Falcă este cel care ar trebui să dea explicaţii. „Domnul primar Falcă ar trebui să ne dea explicaţii, pentru că dânsul ştie cel mai bine care este situaţia. La Arad, Primăria înseamnă de fapt primarul, pentru că nimeni şi nimic nu mişcă acolo fără voia dânsului, aşa că doar dânsul e în măsură să dea explicaţii şi să găsească soluţii”, afirmă Lupaş.
Bani blocaţi
La rândul său, consilierul PC Gheorghe Ghilinţă, susţine că autorităţile locale sunt obligate să informeze arădenii cu privire la situaţia monumentului în condiţiile în care au alocat o sumă importantă pentru amplasarea acestuia. „Tot procesul acesta a eşuat în momentul în care trebuia instalat pe apă, or, în locul acela sunt artezienele. Amplasarea Monumentului Marii Uniri lângă acele fântâni, cu luminile de la apă, nu ştiu dacă intră într-o cromatică adecvată. Faptul că Primăria nu mai zice nimic în legătură cu monumentul acesta mă duce la gândul că s-a întâmplat ceva. Populaţia Aradului ar trebui însă anunţată cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Anul trece, iar banii alocaţi de Primărie pentru monument au rămas acolo, neputând să fie folosiţi în altă parte”, a declarat Ghilinţă.
Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii susţin că nu mai ştiu nici ei nimic de soarta monumentului. „Nu ştim nici noi ce s-a întâmplat. Am făcut demersuri, încercând să contactăm artistul, dar nu am avut niciun rezultat. Noi am avut obligaţia să realizăm infrastructura, am prevăzut în buget fondurile necesare, dar vom face lucrările doar după ce va veni monumentul. Am transmis solicitări prin care am cerut lămuriri de la Ministerul Culturii, dar nu am primit niciun răspuns. Asta, în condiţiile în care cei de acolo au organizat concursul, au premiat lucrarea şi au plătit-o”, a spus Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Recomandările redacției