Că Aradul are nevoie ca de aer de mai multe locuri de parcare o știe toată lumea. O știu șoferii, care sunt nevoiți să caute zeci de minute un loc liber atunci când vor să-și lase mașina în zona centrală, o știu cei din zonele rezi­dențiale, care trebuie să caute și ei minute în șir un loc liber în apropierea locuinței, o știe primarul Gheorghe Falcă, cu toate că acesta se folosește aproape de orice prilej pentru a le transmite conducătorilor auto că trebuie să se gândească la locul de parcare înainte să își ia mașină, dar o știu și liderii PSD, prinși de câteva ori cum parcau ilegal în fața sediului.
Un prim-pas pentru rezolvarea crizei locurilor de parcare din zona centrală a fost făcut de autoritățile locale, care au pregătit un proiect privind realizarea unei parcări în Piața Avram Iancu. Social-democrații se opun însă.
Potrivit unui comunicat de presă, parlamentarii PSD Arad au solicitat un punct de vedere din partea Ordinului Arhitecților din România, cu privire la proiectul propus de Primăria Arad.
„Există foarte multe necunoscute cu privire la acest proiect promovat de primarul Gheorghe Falcă, cel care dorește să concesioneze Piața Avram Iancu, pentru o perioadă de 50 de ani, unei firme private, care să gestioneze acea parcare. Nu putem accepta ca această investiție să fie administrată, timp de jumătate de secol, de un privat, așa cum nu putem accepta ca re­devența pentru parcare să fie de doar 5 la sută. E clar că la mijloc e o nouă afacere mar- ca PDL/PNL Arad, din care cetățeanul nu va avea nimic de câștigat, iar unii își vor umfla din nou buzunarele, pe spatele arădenilor. Proiectul primarului Falcă e unul ex-trem de ambiguu și nu oferă garanții că Piața Avram Iancu va fi păstrată. În opinia noastră, avem de a face cu o nouă încercare a primarului Falcă de a distruge o zonă încărcată de istorie din municipiul Arad, după tentativele eșuate de desființare a Parcului Eminescu sau a Pieței Catedralei. Înainte de a lua o decizie cu privire la parcarea pe care primarul Falcă o dorește în respectiva zonă, considerăm că trebuiesc îndeplinite anumite condiții. În primul rând, să știm ce costuri implică o asemenea investiție, pentru că la început, când se vorbea ca Primăria Arad să realizeze parcarea, s-a avansat suma de 33 de mi­lioane de euro, iar ulterior, când s-a discutat despre un parteneriat cu o firmă privată, suma a scăzut brusc cu peste zece milioane de euro. Apoi, e nevoie să vedem durata concesiunii și valoarea redevenței, ce sume se preconizează a se încasa din această activitate și cât va reveni municipalității. Nu în ultimul rând, e nevoie de opinia specialiștilor, motiv pentru care am cerut un punct de vedere din partea Ordinului Arhitecților din România. Trebuie să avem în vedere ve­chimea clădirilor din zonă, în bună parte clasificate ca mo­numente istorice, faptul că nu s-a realizat o expertizare recentă a gradului lor de rezistență în cazul unor forări agresive și multe alte lucruri legate de partea tehnică. PSD Arad susține realizarea unor parcări subterane în municipiu, dar mai întâi trebuie să lămurim toate aspectele enumerate și să avem siguranța că prin aceste investiții nu distrugem zone importante din centrul Aradului. Nu putem ca din dorința de a avea mai multe locuri de parcare să fim de acord cu distrugerea Parcului Eminescu, a Pieței Catedralei și a Pieței Avram Iancu, așa cum propune primarul Gheorghe Falcă“, declara președintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, săptămâna trecută.
Proiect respins pentru a șasea oară
Ieri, proiectul care viza realizarea unei parcări în Piața Avram Iancu a fost supus votului CLM pentru a șasea oară. A fost respins și de data aceasta, ceea ce l-a făcut pe primarul Falcă să spună: „Nu mai există motiv de amânare, decât dorinţa de a bloca!” Asta, în condițiile în care actualizarea studiului de fundamentare privind decizia de concesionare a proiectului „Amenajare parcare subterană Piața Avram Iancu din Municipiul Arad” a fost din nou respinsă de consilierii din Opoziție. Potrivit reprezentanților Primăriei, răspunsul așteptat de social-democrați de la Ordinul Arhitecților a ajuns în posesia primarului, care l-a citit în plenul CLM. „Salutăm demersul Consiliului Local de reamanejare a spaţiului public cu integrarea parcării subterane”, se arată în document, susțin reprezentanții Municipalității.
„Conform legii Ordinul Ar­hitecţilor nu se va putea pronunţa în ceea ce priveşte so­luţiile propuse prin documentaţia tehnică aferentă proiectului și recomandă ca acestă analiză să fie realizată de arhitecţi şi echipe interdisciplinare contractate în acest sens. Materialul a fost trimis la filiala arădeană a Ordinului, care la rândul ei spune că a susţinut de la bun început demersul Consiliului Local care vizează amenajrea parcării, iar membrii ei recunosc că nu este de competenţa lor să ana­lizeze soluţiile tehnice propuse”, se arată într-un comu­- nicat de presă al Primăriei. „Nu aveţi nicio intenţie să votaţi proiectul. Blocati, blocati că oamenii vor afla. Nu mai există motiv de amânare decât dorinta de a bloca. Nu cred că azi mai puteţi convinge pe cineva că aţi fost foarte interesaţi şi foarte loiali cu privire la acest proiect“, a ținut să mai spună Falcă. Dincolo de aceste ciondăneli, cert este un lucru, atâta timp cât membrii CLM nu vor ajunge la un numitor comun, calvarul șoferilor care caută un loc de parcare în Centru va continua.
Gabriel Constantinescu
Lucian Șerban

Recomandările redacției