Pentru a fi cât se poate de clar încă de la început, vreau să lămurim ce înseamnă cuvântul „opoziţie”, aşa cum este definit el în dex. Astfel, opoziţie poate însemna „raportul dintre două lucruri sau situaţii opuse, contradictorii, deosebire izbitoare, contrast”, mai poate însemna „împotrivire, opunere, rezistenţă” sau „manifestare de voinţă destinată să împiedice îndeplinirea unui act juridic sau să impună anumite condiţii acestei îndepliniri” sau „(în ţările cu regim parlamentar) ansamblul grupărilor sau partidelor politice care se opun partidului aflat la putere, politica pe care o duc acestea faţă de partidul aflat la putere”, iar „a face opoziţie” înseamnă, potrivit aceluiaşi dex, „a se opune, a se împotrivi”. Sub nicio formă, „opoziţie” nu înseamnă sprijinirea puterii, şi nici „a face opoziţie” nu înseamnă a fi obligat să votezi iniţiativele legislative venite din tabăra majoritară.

În aceste condiţii, mi se pare extrem de nepotrivit ca un partid de opoziţie să fie acuzat că nu sprijină Puterea, asta, dacă nu există anumite înţelegeri subterane, care nu sunt cunoscute publicului larg. Şi mai nepotrivit mi se pare ca aceste acuze să fie aduse tocmai de cei aflaţi în fruntea bucatelor, cu atât mai mult cu cât au reuşit să-şi impună punctul de vedere.

Când scriu aceste lucruri, mă gândesc la scandalul de luni, din Consiliul Local Municipal, când aleşii PSD s-au opus proiectului de regenerare urbană ce presupune contractarea unui împrumut de 20 de milioane de euro. Să fim bine înţeleşi, personal nu cred că acest proiect ar fi trebuit respins cu orice preţ în condiţiile în care punerea sa în practică ar putea înseamna apariţia unor locuri de parcare atât de necesare în acest municipiu supraaglomerat de maşini. Avem nevoie mare de locuri de parcare, iar lipsa acestora a fost, în opinia mea, una dintre principalele nerealizări ale primarului Falcă. Dar de aici până la a acuza Opoziţia că face opoziţie, este cale ca de la cer la pământ. Dacă trăim într-o democraţie şi ne place să clamăm lucrul acesta, mai ales atunci când suntem la butoane, înseamnă că trebuie să înţelegem că sunt şi persoane care au alte puncte de vedere decât noi. Acele puncte de vedere trebuie ascultate, analizate, combătute civilizat şi respinse, dacă avem majoritatea necesară sau admise, dacă ajungem şi noi la concluzia că Opoziţia are dreptate, dar Opoziţia cu pricina nu poate fi atacată la modul în care a fost atacată luni, prin intermediul unor comunicate de presă venite de la Biroul Relaţii Mass Media al Primăriei. Nu de alta, dar nu pot să accept în ruptul capului că politicienii sau arădenii de rând care se poziţionează împotriva unor iniţiative ale administraţiei locale sunt „împotriva Aradului”, aşa cum îi place primarului să spună câteodată. În plus, nu trebuie uitat faptul că Opoziţia a fost aleasă tocmai pentru că o parte din electorat nu a fost mulţumit de activitatea celor care au fost şi sunt încă la conducerea Aradului, nu a fost mulţumit de proiectele promovate şi nici de modul în care au fost duse acestea la îndeplinire. Deci, reprezentanţii Opoziţiei au în spate un anumit număr de voturi şi au tot dreptul să acţioneze cum cred ei că este mai bine pentru a-şi reprezenta electoratul propriu.

Recomandările redacției