purceiÎn piața din centrul orașului arădean Pecica s-a desfășurat, duminică,  tradi­ţionalul concurs de prins purcei, la care au participat 20 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani.
Cei care au reuşit să prindă purceii au primit dreptul de a-i duce acasă.
Pentru că au fost mulți copii care s-au înscris pentru a participa la concurs, organizatorii au fost nevoiţi să-i tragă la sorţi pe cei care au intrat în competiţie. Astfel, din cei 73 de copii înscriși, organizatorii au ales doar 20, care au fost traşi la sorţi de primarul oraşului Pecica, Petru Antal.
Pentru acest concurs, organizatorii au pus la dispoziţia competitorilor opt purcei din rasa duroc (pentru carne), care au fost cumpăraţi din Ungaria. Concursul s-a desfăşurat pe categorii de vârstă.
Astfel, în prima etapă s-au întrecut copiii cu vârste între 6 şi 9 ani, aceştia având de prins patru purcei. În cea de a doua etapă au concurat copiii cu vârste între 9 şi 12 ani, care au alergat tot după patru purcei. Pentru a fi cât mai iuţi în concurs, purceii au primit mâncare foarte puţină în ultimele două zile.
La ediția din acest an a concursului de prins purcei s-au înscris copii din Pecica, din satele aparţinătoare, Turnu şi Sederhat, dar şi din localităţi apropiate, Sâmpetru German, Semlac, Secusigiu şi Şeitin.
Copiii au fost susţinuţi de pe margine de părinţi, vecini şi prieteni, iar pentru a reuşi să prindă purceii au fost nevoiţi să alerge câteva minute în ţarcul amenajat de organizatori.
Prezentatorul concursului, actorul Zoltan Lovas, i-a provocat apoi pe câştigători, care au fost nevoiți să sărute purceluşii pe care i-au prins.
Primarul orașului Pecica, Petru Antal, a spus, că intenționează să organizeze și anii următori acest concurs, care este foarte apreciat, mai ales de copii.
„Am ajuns la a şaptea ediţie a concursului de prins purcei, un concurs foarte îndrăgit în oraşul nostru. Am sărbătorit Praznicul de Pită Nouă, iar în cadrul sărbătorii avem acest concurs. Cred că acest concurs este cel mai aşteptat, din cele câteva zile de sărbătoare. Și în acest an am făcut tot posibilul ca, nu numai copiii, ci şi părinţii şi toate persoanele care au venit să vadă concursul şi să se simtă bine“, a spus Petru Antal, primarul oraşului Pecica.
Concursul de prins purcei de la Pecica este organizat după ce, în urmă cu şase ani, un crescător de animale din oraş a văzut un astfel de concurs în Ungaria. A intenționat să-și înscrie copilul la concursul din țara vecină, dar a ajuns prea târziu. Astfel, s-a decis să propună organizarea unui concurs de prins purcei și la Pecica.
Concursul de prins purcei s-a desfăşurat în cadrul „Praznicului de Pită Nouă“, cea mai importantă manifestare culturală şi artistică a anului în Pecica.
Cu această ocazie au fost organizate mai multe spectacole folclorice şi de divertisment, care au atras oameni şi din localităţile învecinate, dar şi din Ungaria.
(Ş.M.)

Recomandările redacției