Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a susţinut, miercuri, într-o conferinţă de presă că este optimis că dosarul de candidatură a oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 va fi acceptat de Ministerul Culturii precizând că juriul a aplaudat prezentarea tematică a echipei care a fost prezentă, la începutul acestei săptămâni, la Bucureşti.
Primarul a mai anunţat că, în cazul în care rezultatul va fi bun, proiectul susţinut la Bucureşti va fi prezentat arădenilor care vor avea ocazia să adreseze întrebări pe această temă. „Vă garantăm că dacă vineri, 11 decembrie, la ora 12.00, rezultatul va fi bun, vom prezenta, public, la Teatrul Clasic «Ioan Slavici» Arad modul în care ne-am prezentat la Ministerul Culturii şi vom răspunde întrebărilor arădenilor privind această candidatură. De asemenea, vor mai avea loc prezentări în cele două universităţi, în licee dar şi în alte medii”, a anunţat primarul.
Acesta a mai adăugat că este mulţumit de modul cum s-a prezentat echipa Aradului la Ministerul Culturii pentru a susţine dosarul de candidatură în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021.
Echipa formată din 10 persoane a avut o prezentare tematică şi apoi au răspuns, timp de 45 de minute, la întrebările juriului.
„Vreau să mulţumesc oraşului care ne-a sprijinit, deoarece conform unui sondaj avem peste 60 la sută susţinere a acestei candidaturi. Vreau să mulţumesc oamenilor de cultură, asociaţiilor culturale şi celor doi viceprimari, Consiliului Local Municipal, partidelor politice care au semnat susţinerea. Vreau să mulţumesc echipei care a lucrat la acest proiect, începând de la domnul Didilescu, consultanţilor, echipei care a fost la Bucureşti, voluntarilor”, a mai spus primarul.
Proiectul, pe scurt
Un muzeu al democrației europene, o replică a unei case a terorii, ateliere de manufactură tradițională şi veranda tânărului artist, sunt doar câteva dintre propunerile Primăriei Municipiului Arad şi Asociaţiei „Arad Capitală Culturală Europeană” pentru transformarea oraşului într-un hub cultural şi într-o posibilă capitală culturală europeană sunt doar câteva dintre obiectivele care se regăsesc în dosarul de candidatură a Aradului în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.
Acestora li se adaugă un turn al inovațiilor, care să aducă un omagiu industriei arădene, pentru că la Arad s-au creat avioane, vagoane, o casă a monoxilei, care să demonstreze tradiția Aradului în ceea ce privește transportul pe râul Mureș și o construcție care să pună în valoare mozaicurile de la Bizere, una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii ani din judeţul Arad, datând de la mijlocul secolului al XII-lea, când se pare că în localitatea Frumuşeni a existat o mănăstire benedictină.
Totodată, revitalizarea Mureșului şi a Canalului Mureşel şi transformarea acestora în râu şi canal navigabile sunt alte propuneri care se regăsesc în dosarul de candidatură a Aradului la titlul de Capitală Culturală Europeană.
Una dintre cele mai importante atracţii ale oraşului va fi, în următorii ani, Cetatea Aradului, obiectiv care se doreşte să fie transformat în district cultural european.
Sloganul proiectului este „Look out Europe“.
Paula Bulzan

A1 36
ANM anunță cod portocaliu de vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, la Craiva, deși cerul este cât se poate de senin
citește mai mult »