prostiDe câteva zile Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenopol“ funcţionează după orarul de vară. Astfel toate secţiile vor fi deschise pentru public între orele 9 şi 17, mai puţin secţia de Artă şi Multimedia, care aşteaptă cititorii între 12 şi 20.
Chiar dacă ne-am fi imaginat că numărul de cititori se măreşte odată cu venirea vacanţei, se pare că lucrurile nu stau chiar aşa. „Numărul de cititori rămâne constant pe tot parcursul anului. Sunt câţiva cititori care nu ne frecventează în vacanţe, este vorba despre cei ocazionali, care vin doar când au nevoie de bibliografie şcolară sau pentru examene”, ne-au mărturisit bibliotecarele de la secţia Împrumut Carte Adulţi. Majoritatea celor interesaţi se reînscriu la începutul anului. Cei care doresc înscrierea sau reînscrierea trebuie să se prezinte cu buletinul sau cu o copie de pe buletinul unuia dintre părinţi, în cazul copiilor mai mici de 14 ani. Taxa este de 6 lei, dar există mai multe categorii care beneficiază de reducere, cum ar fi elevii, casnicele, pensionarii, membrii aceleiaşi familii sau chiar de gratuitate (veteranii de război, elevii mai mici de 14 ani etc). Vă mai spunem că taxa se plăteşte o singură dată, permiţând accesul la toate secţiile.Vă reamintim că regula este ca un cititor să poată împrumuta trei cărţi de la o secţie, pentru 14 zile cu posibilitate de prelungire. De asemenea, instituţia pune la dispoziţia abonaţilor o linie telefonică exclusiv pentru prelungiri: 0772 284 579.
Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenopol“  este o instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată de Consiliul Judeţean Arad, aflată în slujba comunităţii. Principalele atribuţii ale acestei instituţii sunt: constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea şi conservarea colecţiilor de cărţi, publi­caţiilor seriale, a altor documente de bibliotecă şi a bazelor de date, pentru a facilita utilizarea acestora în scop de informare, cercetare, educaţie sau recreere.
De câţiva ani site-ul Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol oferă informaţii despre secţii, filiale, evenimentele şi proiectele instituţiei. Aici aveţi acces şi la catalogul informatizat al documentelor unde puteţi căuta cartea sau informaţia dorită.
Nu atât de bine dotată, în ce priveşte numărul sau vechimea exemplarelor, precum Biblioteca Teleki din Târgu Mureş, de exemplu, colecţia de carte veche a Bibliotecii A. D. Xenopol Arad  este totuşi una dintre cele valoroase de pe teritoriul României, care gestionează documentele rare cu valoare de patrimoniu apărute între anii 1481şi 1900 în limbile franceză, germană, latină, maghiară, greacă veche, engleză, poloneză, ebraică, italiană.

Recomandările redacției