Oraşul maghiar Csanádpalota a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, o nouă ediţie a manifestării numite „Pomana porcului”, ocazie cu care a fost invadat pur şi simplu de echipe de măcelari români. Este vorba des­pre un festival care a intrat deja în tradiţie, fiind organizat de autorităţile locale care invită echipe de măcelari din localităţile cu care au legături de prietenie, pentru a pregăti diverse preparate din carne de porc care sunt apoi date familiilor nevoiaşe din comună.

Anul acesta, la „Pomana porcului” de la  Csanádpalota au participat echipe de la Chişineu-Criş, Pecica, Nădlac, Lipova şi Jimbolia, românii întrecându-se în a pre­para produse cât mai gustoase.
Gheorghe Burdan, primarul de la Chişineu-Criş, povesteşte că a venit la Csanádpalota ca urmare a faptului că oraşul pe care îl conduce are relaţii de prietenie de foarte mulţi ani cu oraşul maghiar. „Oraşul Chişineu-Criş, prin dom­nul Eugen Gagea, a stabilit de foarte mulţi ani relaţii de prietenie cu oraşul Csanádpalota. Ei vin frecvent la manifestările organizate de noi, au fost la «Zilele oraşului Chişineu-Criş», la Cupa Crisius, au vizitat fabricile din oraş, noi mergem la manifestările pe care le organizează ei. E o modalitate de a ne cunoaşte mai bine. Ceea ce fac ei acum este demn de toată lauda, având în vedere că a doua zi dau de mâncare la 250 de persoane nevoiaşe”, a declarat Gheorghe Burdan. La rândul său, Vicenţiu Brutyö, unul dintre membrii echipei de la Chişi­neu-Criş susţine că aceasta a fost formată din patru persoane, trei băr­baţi şi o femeie care au venit să prepare produse tradiţionale.
Vasile Ciceac, primarul oraşului Nădlac, care a făcut parte personal din echipa venită să pregă­- tească tot felul de preparate, susţine că a venit la „Pomana Porcului” de la Csanádpalota pentru a 11-a oară. „Nădlacul şi Csanádpalota sunt oraşe cu proiecte comune. Suntem pentru a 11-a oară aici. Am venit să preparăm cârnaţi, cartaboşi şi materie primă pentru pomana porcului. Mâine (n.r. duminică) orga­nizăm şi noi ceva similar la Nădlac, dar la scară mai mică, iar partenerii noştri maghiari participă şi ei”, susţine Ciceac.
Urmează „Pomana
porcului” la Pecica
Echipa de la Pecica participă la „Pomana porcului” din oraşul maghiar din 2006. Primarul Petru Antal povesteşte că autorităţile pecicane s-au inspirat tot de la un oraş maghiar pentru a organiza un eveniment similar la Pecica. „Cei şase membri ai echipei de la Pecica participă în aceeaşi formaţie la evenimentul de aici din 2006. Din 2010 şi la Pecica se organizeză «Pomana porcului Ne-am inspirat de la localitatea maghiară Domaszëk de lângă Szeged. Am câştigat un proiect de gastronomie transfrontalieră, iar în 2010 am organizat «Festivalul măcelari- lor». Pentru că a fost o reuşită, în 2011 am continuat proiectul, din fondurile Primăriei şi am rebotezat manifestarea «Po­- mana porcului». Anul acesta va avea loc pe 27 decembrie şi aşteptăm să vină şi echipe din Ungaria”, spune Antal.
Echipa de la Lipova a fost condusă de profesorul Zoltan Tusa, directorul Clubul Copiilor Chişineu-Criş şi al filialei Lipova.  „Lipova este reprezentată de o echipă formată din zece persoane. Oraşul este înfrăţit cu Csanádpalota din 2010 şi de atunci participăm la tot ceea ce în­seamnă activităţi culturale. Pot să vă spun că fiecare echipă trebuie să prezinte preparate tradiţionale, iar organizatorii pun la dispoziţia fie­că- rei echipe câte un porc”, a ţinut să precizeze Zoltan Tusa.

Recomandările redacției