Interviu cu Gheorghe Feieș, primarul orașului Sebiș

feies doctor pacient pavele– Domnule primar, v-am căutat la birou și mi s-a spus că sunteți plecat să vedeți lucrările care sunt în curs de executare de pe șantierul din oraş…
– Aşa se mai întâmplă uneori, domnule redactor, când trebuie să ne împărţim agenda de lucru între birou şi lucrările edilitare sau de altă natură pe care le derulăm în oraş. Sunt zile, după cum aţi putut constata şi dumneavoastră, când se face coadă la uşa primarului şi atunci, binenţeles, stau la dispoziţia cetăţenilor pentru a le rezolva problemele. Pe de altă parte, lucrările care se desfăşoară în oraş necesită de cele mai multe ori şi prezenţa mea „la faţa locului”, cum se spune, astfel că putem vorbi despre faptul că primarul Sebişului este aproape în permanenţă în criză de timp. Pornind de aici, apare şi problema gestionării timpului, lucru pe care l-am deprins de-a lungului atâtor ani de activitate în fruntea oraşului.
– Domnule primar, sunteți mulțumit de bilanțul pe anul 2013 ?
-Pot răspunde la întrebarea dumneavoastră şi afirmativ, dar şi negativ. Nu sunt mulţumit, deoarece nu sunt destui bani pentru toate proiectele pe care le am în vedere pentru comunitatea noastră. Fiecare dintre noi am fi dorit ca să nu se manifeste criza economică şi prin părţile noastre, dar asta este: nu ne putem desprinde din context. În altă ordine de idei, pot să mă declar mulţumit cu felul în care ne-am gestionat bugetul pe care l-am avut, reuşind să continuăm lucrările de investiţii deja începute şi chiar să deschidem altele noi. Astfel, vom continua pavarea în localitatea Prunişor, în aşa fel încât această localitate să devină o veritabilă extensie urbană a Sebişului. De asemenea ne vom strădui să finalizăm lucrările la Casa de Cultură a oraşului nostru, care va îmbogăţi zestrea edilitară a centrului civic, atât de apreciat de turiştii care vin la noi sau ne tranzitează oraşul. Vom efectua lucrări de modernizare a parcului şi vom asfalta opt străzi, după cum vom moderniza şi drumul de centură pentru devierea traficului greu. Tot în centrul civic vom extinde Muzeul orăşenesc, pentru a pune în valoare identitatea noastră multimilenară, cu care ne mândrim. Nu neglijăm nici îmbunătăţirea standardelor de sănătate ale cetăţenilor, motiv pentru care vom obţine finanţare pentru Ambulatorul Spitalului, în  valoare de 16 miliarde de lei vechi, vom pava toată curtea acestei instituţii spitaliceşti şi ne vom precupa de achiziţionarea de aparatură medicală modernă şi performantă din bugetul local.
Discuție purtată cu Dr. Cristian Sârb, manager al Spitalului din Sebiș
– Domnule doctor, am discutat cu domnul primar, că spitalul din Sebiș este un adevărat șantier de modernizare, atât în ceea ce pri­veşte locaţia, cât şi în legătură cu dotarea cu aparatură medicală.
–  Da, așa este. Nu știu ce ne-am face dacă domnul primar nu s-ar ocupa de spital, cred că nici nu am exista. Nici nu știu ce cuvinte de laudă să găsesc la adresa acestui om cu suflet mare, care a realizat atât de multe lucruri frumoase pentru acest oraș.
– Domnule doctor, care este numărul de paturi pentru bolnavi?
– În total avem 86 de paturi la Sebiș și la Prăjești. Ştiți că am mai vorbit despre faptul că dispunem de un laborator performant de Radiologie la care așteptăm doar avizele pentu funcționare, avem proiect pe fonduri europene în valoare de 400 de mii de Euro, cu o participare de cofinanţare de 3% din partea Primăriei. Ați văzut că am reabilitat etajul unu și doi, deci este clar că spitalul va arăta din ce în ce mai bine. Dacă m-ați întrebat de numărul de paturi vă mai spun că Spitalul din Sebiș și Prăjești dispune de un personal care însumează 75 de persoane, dintre care șapte medici și 25 de asistente.
Cuvinte frumoase din partea pacienţilor la adresa cadrelor medicale
La etajul doi al Spitalului din Sebiș în câteva saloane sunt pacienți veniți la recuperare pentru reumatism. Am stat de vorbă cu un pacient venit din satul Lazuri, comuna Vîrfuri, domnul Câra Aurel, care suferă de reumatism: „În urma unui tratament și proceduri m-au lăsat durerile, cei drept am și vârsta înaintată, am peste 80 de ani, dar să știți că mă simt mult mai bine față de cum am fost, a spus domnul Câra. Am auzit că lucrările de modernizare sunt făcute de primar, la noi au închis Spitalul din Gurahonț, pe acest om merită să îl votezi. Uitați-vă și dumneavoastră ce face pentru bolnavi, iar mulți dintre aceștia sunt bătrâni“. Un alt pacient care a ținut să nu-și dea numele a acuzat pe primarul dumnealui din zona de unde a venit spunând că primarul lor nu face aproape nimic pentru cetăţeni. A fost deja de două ori la acest spital și consideră că domnul Feieș a făcut foarte multe pentru acest spital față de alți primari. Așadar numai lucruri și vorbe frumoase auzi la dresa primarului de la Sebiș, iar acest lucru contribuie la impunerea oraşului în poziţie de „capitală” a întregii regiuni.
De la Spitalul din Sebiș m-am deplasat la cel din Prăjești, unde am fost întâmpinat de o asistentă cu un vocabular destul de urât. Păcat de această întâmplare, deși i-am spus că suntem de la presă. Directorul spitalului ne-a promis că va lua măsuri în acest sens. În rest, munca primarului este vizibilă peste tot, iar în fața spitalului s-a amenajat un loc de parcare cu pavele.

Recomandările redacției