O partitură pianistică de o imensă popularitate, Concertul în do major pentru pian și orchestră K. 467, de Wolfgang Amadeus Mozart, marchează reîntâlnirea la o distanță de aproape un deceniu dintre orchestra simfonică și reputatul pianist luso-român Constantin Sandu.

Laureat al concursurilor internaţionale de la Senigallia, Viotti-Valsesia, Paloma O’Shea – Santander, Epinal sau Maria Canals – Barcelona, prezență solistică activă pe scene europene și asiatice, personalitate pianistică de influență asupra generațiilor actuale de interpreți, pe care le îndrumă din perspectiva înaltelor poziții didactice pe care le-a deținut până acum la Conservatóire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, Conservatoire Royal de Bruxelles, Hogeschool Zuyd Maastricht, Yasar University Izmir și Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, și nu în ultimul rând, la Şcoala Superioară de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto, unde este șef al catedrei de pian, Constantin Sandu este unul dintre cei mai redutabili parteneri de scenă ai unui ansamblu simfonic, care își particularizează discursul pianistic prin coerență, emoție și inspirație.

„În programul simfonic de la Arad, pianistul se intersectează cu acompaniamentul dirijorului Cristian Neagu, un minunat și valoros coleg de generație, a cărui sensibilitate pentru arta secolului al XVIII-lea se materializează deopotrivă în pagina simfonică destinată aparatului orchestral, aleasă din catalogul tematic al aceluiași mare clasic vienez.

Antepenultima simfonie mozartiană, nr. 39 în mi bemol major, cea care prin tonalitatea ei anticipă capodoperele beethoveniene Eroica și Imperialul, speculează rafinamentul și modernitatea în contextul trilogiei simfonice pe care o inaugurează, imprimând eleganță și expresivitate unui limbaj simfonic definitoriu pentru  finalul unui secol pe care îl reprezintă. Un cuplaj perfect cu partitura pianistică a serii, una dintre cele mai valoroase creații de gen, care atinge și ea aceeași densitate a ideilor muzicale, prezente în lumea ópusurilor simfonice mozartiene…”, au mai transmis cei de la Filarmonica Arad.

Concertul va avea loc, ca de obicei, joi, de la ora 19, în Sala Palatului Cultural.

Recomandările redacției