Regulile din școli „pentru prevenirea îmbolnăvirilor” au devenit  oficial, istorie. Așadar, ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății a fost abrogat printr-un alt ordin comun publicat marți seara în Monitorul Oficial. Se încheie astfel aproape doi ani de ordine comune de ministru pentru activitatea școlilor și pentru funcționarea acestora.

Ordinul este abrogat, deși luni ministrul Sorin Cîmpeanu susținea că nu este nevoie de abrogarea ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, care a reglementat până acum funcționarea școlii în timpul pandemiei COVID-19. “Ordinul comun este emis în baza Ordonanței de Urgență nr. 141 din 2020 și a Legii 55 din 2020. Ieșirea din starea de alertă echivalează cu faptul că acest ordin comun își încetează automat valabilitatea“, a precizat  ministrul Educației, conform edupedu.

Tot marți seara inspectoratele școlare au primit o adresă pe care o vor trimite școlilor încare sunt informate că „începând cu data de 9 martie 2022 nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate celor cu COVID-19”. În adresa semnată de secretarul de stat Sorin Ion se precizează că elevii aflați în carantină, la momentul terminării stării de alertă, vor respecta deciziile DSP în vigoare și vor reveni la școală după ce acestea expiră. La fel, clasele aflate în online din cauza cazurilor de COVID-19 vor reveni la ore cu prezență fizică după ce termenele stabilite pentru suspendare vor fi expirat.

Recomandările redacției