Când sursele financiare locale nu sunt suficiente pentru necesarul de investiții în unități spitalicești, organizații reușesc să doteze spitale, cu aparatură vitală.

Organizația „Salvați Copiii“ au adus din nou echipamente esențiale, pentru secția de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Organizația care are în derulare un proiect de donații de circa cinci milioane de euro, pentru zeci de maternități din țară – a făcut și pentru Arad, o donație de mii de euro.

Au venit pentru a vizita maternitatea, Gabriela Alexandrescu, director executiv al Organizației Salvați Copiii și Amalia Năstase, ambasadorul Campaniei de Reducere a Mortalității Infantile.

Organizația „Salvați Copiii“ a dotat Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală, cu un incubator deschis cu doi conectori și o lampă de fototerapie, ambele în valoare de aproape 54.000 de lei. Aparatele sunt deosebit de importante pentru copiii care se nasc prematur sau cu diferite probleme de sănătate.

Foarte important este că, organizația „Salvați Copiii“ a mai dotat în anii trecuți Secția de Neonatologie și cu alte aparate necesare în tratamentul nou-născuților.

„Am venit în zona de vest a țării, în mai multe județe, pentru că avem o donație mai mare e aproape 155.000 de euro.La Arad am adus un incubator deschis și o lampă de fototerapie, absolut necesară secției.

Este a treia oară când venim la Arad pentru donații. Noi am mai donat incubatoare, ecograf, monitor și bilirubinometru. Suntem aproape de șeful de secție de aici, doamna Filimon și știm că, numărul de nașteri este foarte mare. Sunt foarte multe nașteri premature și cu copii cu risc au nevoie de tot suportul“, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv  executiv al Organizației „Salvați Copiii“.

Eforturi pentru reducerea mortalității infantile

Reprezentanții organizației „Salvați Copii“ au vorbit cu conducerea secției despre problema mortalității infantile și mai ales despre măsurile ce pot fi luate, pentru scăderea ratei.

„Avem deja o mulțime de echipamente care poartă eticheta «Salvați copiii». Pe an, la Matern se înregistrează aproximativ 2.600 de nașteri și aproximativ o treime dintre nou-născuți ajung să aibă nevoie de aceste echipamente. Avem câteva cazuri în care sunt transferați la Timișoara. (…) Câteodată, formele de boală cu care se confruntă micuții sunt severe. Cele mai de temut sunt malformațiile de cord, care ajung cu greu către centre de chirugie. Pe partea de chirurgie neonatală nu sunt mulți doritori pentru că este o profesie grea, care necesită mult timp de formare“, a precizat Angelica Filimon, medic șef secție Clinică Neonatologie.

„Salvați copiii“ s-a implicat de opt ani în reducerea mortalității infantile, prin donarea de echipamente pentru maternități de nou-născuți, de terapie intensivă. „Până la finele anului 2019 vom mai dona 630 de de echipamente, pentru 99 de maternități din toată țara, în valoare de cinci milioane de euro. Ca beneficiari vorbim de 72.000 de nou-născuți.  Este un proiect drag nouă și important, întrucât s-a demonstrat că, prin echipamente performante, mortalitatea infantilă a scăzut în România, de la 11/1.000, la 6,7 la 1.000 de cazuri în prezent. În țara noastră, rata mortalității infantile este dublă față de media Uniunii Europene și echipamentele, precum și educația mamelor au o importanță majoră. Echipamentele îi salvează pe cei care vin pe lume mici și fragili, iar educația, ca mamele să cunoască ce tip de sarcină au. Și mă refer aici la posibilitatea sarcinilor cu probleme. Suntem activi și comunitățile rurale pentru că acolo, mortalitatea infantiă este mult mai mare decât în urban, datorită lipsei de acces la medic și lipsei de educare. Este nevoie ca de la om la om, de la mămică la mămică, să fie explicat femeilor din mediul rural, ce au de făcut“, a susținut Gabriela Alexandrescu, președinte executiv  executiv al organizației „Salvați Copiii“.

 

Recomandările redacției