Rămân la părerea mea: scandalul ieșirii ALDE de la guvernare a fost creat artificial de către Ponta și Tăriceanu, pentru a forța mâna PSD să renunțe la candidatura Vio­ricăi Dăncilă și a-l propulsa pe Tăriceanu ca unic candidat PSD-ALDE-ProRomânia, dar și pentru a mai repara imaginea ALDE, grav afectată de rezultatul catastrofal la alegerile europarlamentare. Nu am nici o îndoială că, de fapt, ALDE trebuia să fie în Parlamentul European, nicidecum PMP-ul lui Băsescu, dar Sistemul a avut grijă ca numărătoarea să iasă exact cum trebuia, tocmai pentru ca Tăriceanu să iasă șifonat, să-i scadă considerabil cota la alegerile prezidențiale. De asemenea, este clar că au fost comandamente externe, cu scopul propulsării lui Dacian Cioloș în ALDE european, la dorința expresă a lui Macron, care a dizolvat, practic, familia europeană ALDE, formând o nouă familie și numindu-l pe Julien Cioloș în fruntea acesteia.
Dar, asta este o altă temă, pe care o voi dezvolta altă dată, acum discutăm despre ieșirea sau nu de la guvernare a partidului lui Tăriceanu. Am descris deja marile riscuri la care s-ar expune Tăriceanu prin ieșirea de la guvernare, inclusiv pericolul sucombării partidului, prin dezertări masive. Fermitatea de care dă dovadă PSD, căruia pur și simplu i se rupe de ieșirea de la guvernare a ALDE mi-a dat de gândit și nu găsesc altă explicație logică decât aceea a unui divorț de catifea, pur și simplu formal, pentru ochii electoratului. Dacă ALDE va anunța ieșirea de la guvernare, va pierde posturile de miniștri, dar nu este exclus ca, în schimbul sprijinirii unui guvern minoritar PSD, să se schimbe doar vreo doi sau trei secretari de stat, dar oamenii din teritoriu ai partidului să rămână pe funcții. PSD are o îndelungată tradiție în acest sens, ani la rând au tergiversat schimbarea oamenilor din teritoriu ai partidelor care au ieșit de la guvernare, în schimbul susținerii în Parlament. Mai pe românește, un fel de „adio, dar rămân cu tine”, convenabil ambelor părți.
Că a fost doar o cacealma, o dovedește faptul că ALDE s-a prefăcut că negociază intrarea la guvernare a Pro România, iar partidul lui Ponta spune că nici măcar nu s-a gândit la așa ceva. Tăriceanu nu este un ageamiu, dimpotrivă, nu face nimic necalculat, cunoaște la perfecțiune strategia Sistemului și încearcă să o folosească pentru el însuși. Sistemul trebuie să contracareze cumva atacul USR, să oprească accederea lui Dan Barna în turul doi al alegerilor prezidențiale. Exită cumva pericolul ca Tăriceanu, candidat comun al ALDE și Pro România, să o depășească pe Viorica Dăncilă? Eu zic că nu, cred că, mai degrabă, ieșirea ALDE de la guvernare va duce la abandonarea lui Tăriceanu de către electoratul PSD, care se va radicaliza și o va vota pe Dăncilă, calificându-l pe Tăriceanu ca trădător. Adică, exact ceea ce vrea Sistemul, ce vrea Iohannis: un tur doi între Iohannis și Dăncilă. Inutil să mai spun cine va câștiga. În concluzie: Sistemul, prin gura Veoricăi, a anunțat, chiar înaintea ședinței CEx: ALDE nu iese de la guvernare! Mai mult, întrebată dacă ALDE nu are pretenții prea mari, aceasta a răspuns: „Nu. Mereu trebuie să existe un dialog și să existe o negociere. Nu se rupe coaliția, este o glumă. Am avut discuții ca doi parteneri de coaliție”. Concluzia: cu Iohannis, om de frunte, vom avea victorii multe! Aferim, să ne fie de bine!
 

Recomandările redacției