Interviu cu Gheorghe Pleş, primarul comunei Tauţ

IMG_3668 IMG_3669 IMG_3675 IMG_3677 IMG_3678 IMG_3689 IMG_3693 IMG_3697 IMG_3699 IMG_3701Discuția cu domnul Gheorghe Pleş, primarul comunei Tauţ a demarat simplu, domnia sa fiind un primar cu vechime și cunoscând bine situația comunității sale. Deși se afla în revenire după o perioadă în care a fost bolnav – ceea ce domniei sale rar i s-a întâmplat – primarul din Tauț n-a avut nici o re­ți­nere în a ne prezenta starea actuală a situației din comună. Mai trebuie spus, că această comună are patru sate: Tauţ-centru de comună, Minişel, Minişu de Sus şi Nadăş, fiind situată într-o zonă de o frumuseţe deosebită.
– Domnule primar, deși vin în premieră în comuna Tauț m-a impresionat aspectul și starea de curățenie precum și faptul că majoritatea oamenilor întâlniți în drum au demarat lucrărilor ce se fac în prag de primăvară. În ceea ce privește activitatea administrației, cum apreciați că ați încheiat anul trecut?
– Fiindcă sunteți pentru prima dată la noi, poate ar fi bine să mergem și pe teren să vedem câteva obiective. Dar la început să vă enumer câteva din realizările noastre. Deși am fost bolnav rău la sfârșitul anului trecut (în noiembrie-decembrie!) tot m-am preocupat de lucrările aflate în derulare. Astfel, în centrul Tauțului este noua Piață Agroalimentară; totul s-a făcut de la zero: construcția, dotările pentru comerț – mese, asfalt pe jos – anexele ce țin de un astfel de obiectiv; este o piață… țărănească, cu toate produsele specifice din gospodării pentru traiul zilnic.
Apoi trebuie să vorbim de obiectivele generale cum ar fi: reabilitarea drumurilor din comună – circa 60%; reabilitări ample la Școala Generală Tauț; cu bani europeni am reușit construirea unui Centru de Informare Turistică, dat „la cheie“ chiar de câteva zile când am făcut recepția și semnarea contractului de tranșa a doua.
Am mai avut un proiect – prin GAL Șiria – care e în derulare la podul din satul Nadăș la care am început lucrarea în acest an, în februarie, finalizarea lui va fi cel târziu în iulie; firma care a câștigat licitația este din Deva. Deși am informația că firma are deja acest tub pentru pod iar eu va trebui să-i plătesc prima tranșă, atunci când văd acest tub pentru pod.
– Ce intenții aveți și ce veți face în  2015?
– Avem ceva planuri, firește; am implementat un proiect pentru PNDL 2015-2020 pentru asfalta­rea de străzi, deci se va moderniza localitatea Tauț, avem asigurată apa, mai străzile, canalizarea și suntem o comună așa cum prevede UE; mai am în satul Nadăș, pe PNDL, de asfaltare. Am făcut măsurătorile pentru proiectul pe Măsura 125, cu drumurile agricole, un proiect ce se întinde pe 36 de luni. De când s-a asfaltat drumul Șilindia-Tauț a crescut numărul de turiști care vizitează atât Lacul Tauț cât și locul de vacanță din zonă. Vom mări planul de urbanism; vreau să schimb cazanele de la încălzirea centrală a școlii din Tauț; nu voi uita nici de satele aparținătoare comunei; se va reabilita Căminul Cultural din Mini­șel și vreau să le asfaltez și drumurile și mai am în vedere să fac și un teren de sport cu suprafață sintetică la școală. Acestea sunt câteva din proiectele de viitor dar mai sunt și unele care nu depind de noi, la nivelul comunei. De exemplu situația navetiștilor care se plâng că îi obosesc drumul zilnic pe unele porțiuni dintre Arad și Ineu – cum spuneau unele femei localnice: mai mult  decât munca de la fabrică. Noi sperăm ca odată și odată să se rezolve și drumul DJ 708 A; dar cum spuneam, totul depinde de bani și buget și nu totul depinde de noi.
– Ați amintit de unele probleme legate de alte situații mai deosebite…
– Păi, făceam referire la problema cu satul Nadăș. Ea este cunoscută peste tot, este o pro­blemă de Justiție, nu de… Primărie! Greșeala a fost a administrației de prin anii 1938-1940, până în anul 1960 când satul Nadăș a avut administrație; dar cum v-am zis nu este o problemă de primar, ci de Justiție.
– Cum stați cu bugetul pe 2015 la nivelul comunei Tauț; sunteți mulțumit?
– Nu, nici pe departe dar să vă spun ceva: eu am fost afectat la buget de niște agenți rău platnici. Dar în cele din urmă le voi trimite organele de executare silită: nu este normal! Bietul ce om sărac vine la început de an și-și plătește taxele și impozitele față de stat așa din cât are iar… bogații ne duc cu preșul, cu minciuna, fără bun-simț – ca să folosesc termeni mai duri. Nu este admisibilă o astfel de situație! Dar, oricum am avut bugetul, tot am făcut ceva pentru comunitate.
Și dacă-am vorbit de rău-platnici și ăștia de la Poligonul de la Tauț sunt datori la bugetul local; dar aici avem și alte câteva probleme în plus: au ajuns să fie o problemă pentru comunitate.
Am înțeles că acest poligon militar din Tauț este al doilea poligon după cel din Cincu. El are 2.100 hectare și nemulțumirea autorităților locale este de la faptul că au un contract încheiat în anul 1965(!) între Ministerul Apărării și comunele Tauț și Târnova unde este specificat că, pe perioada când nu sunt exerciții militare, poligonul rămâne la dispoziția cetățenilor pentru a-și lăsa animalele la pășunat pe această suprafață. Ei, s-au schimbat… lucrurile: domnii de la M. Ap. l-au… închiriat la cineva – din câte am înțeles – și este băgat la APIA! Dar terenul este… împădurit!
O altă problemă ce au făcut dumnealor este că au fost în teren și au făcut niște măsurători cu o firmă din Călărași și în urma măsurătorilor… ne-au luat din suprafața noastră niște pădure! Aceeași situație e și cu Composesoratul!
Nu se poate! Mă duc cu ei până la… capăt: odată că nu respectă acel contract între primării și M. Ap. și ei sunt datori la bugetul local și… dau terenul (care nu-i al lor!) în chirie altor persoane. Culmea.
Părerile oamenilor
Conform obiceiului, am intrat în vorbă cu unii localnici întâlniți încale pentru a le auzi părerile vizavi de situația din comunitatea lor.
Pe domnul Ionel Z. l-am surprins la stradă, curățind și toaletând pomii ca de sărbătoare și auzind  ce-l întrebăm ne-a spus: „Multe a făcut primarul nostru. Se poate vedea și aici la doi pași: Piața Agroalimentară, apoi Centrul și câte altele. În plus, este un om la locul lui și te poți înțelege cu el“.
Pensionarul agricultor Trandafir Duma, ne-a spus: „am lucrat greu pe multe utilaje agricole; nouă ar trebui să ne dea pensie ca la mineri, că am dat pâine la toată lumea și toți suntem suciți și deformați de atâta zdruncinături câte am suportat pe tractoare și pe orice vreme o viață-ntreagă. Coloana și rinichii la noi sunt aproape terminați și nouă ne dau pensie ca la cei de la birouri ori ca la sociali, la unii! Păcat că nu e răsplată dreaptă după muncă. Dar primarul nostru ne ajută cum poate. La el audien­țele sunt… unde te întâlnești cu el pe stradă. Stă de vorbă cu tine, te ascultă și îți rezolvă problema și e și un om de caracter. Apoi uitați-vă câte a rezolvat, așa cum s-a putut“.

Recomandările redacției