În urmă cu aproximativ o lună, europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a prezentat o Rezoluție în Parlamentului European, privind lucrătorii sezonieri din Europa. Comisia Europeană răspunde Rezoluției adoptate în plenul Parlamentului European și prezintă orientări menite să asigure protecția lucrătorilor sezonieri în UE în contextul pandemiei de COVID-19.
„Este poate unul dintre cele mai importante momente pentru Europa și pentru România. În urmă cu mai puțin de o lună prezentam o Rezoluție în Parlamentul European, un act în redactarea căruia am fost direct implicat, și vorbeam des­pre importanța stabilirii unor reguli pentru protejarea drepturilor fundamentale ale lucrătorilor sezonieri. Astăzi, Comisia Europeană vine să confirme nevoile pe care le-am sesizat în Rezoluție și prezintă Orientări privind lucrătorii sezonieri din UE în contextul focarului de coronavirus. Reacția rapidă a Comisiei Europene confirmă nevoia acestor reglementări, iar implicarea mea în redactarea Rezoluției arată că atunci când muncești în Parlamentul European o faci pentru binele tuturor europenilor și implicit a românilor”, a transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă.
Falcă a explicat faptul că „Prin aceste reglementări se oferă orientări autorităților naționale, inspectoratelor de muncă și partenerilor sociali pentru a garanta drepturile, sănătatea și siguranța lucrătorilor sezonieri și pentru a se asigura că lucrătorii sezonieri își cunosc drepturile. Deși Comisia este cea care monitorizează aplicarea corespunzătoare a normelor Uniunii în ceea ce privește lucrătorii sezonieri, responsabilitatea pentru aplicarea lor cores­punzătoare revine autorităților naționale. Prin urmare, sunt necesare măsuri adecvate în regim de urgență. Orientările aco­peră o serie de aspecte, cum ar fi: dreptul lucrătorilor sezonieri de a lucra într-un stat membru UE indiferent dacă sunt cetățeni UE sau dacă vin din țări din afara UE; condițiile de viață și de muncă adecvate, inclusiv distanțarea fizică și măsurile de igienă corespunzătoare; infor­- marea clară a lucrătorilor cu privire la drepturilor lor; munca nedeclarată și aspecte în materie de asigurări sociale”.
Mai mult, orientările „invită autoritățile naționale și partenerii sociali să depună eforturi reînnoite pentru a-și îndeplini rolul de garantare a aplicării corespunzătoare a normelor și de asigurare a respectării acestora. Ele includ recomandări concrete și sugestii privind activitățile care urmează să fie întreprinse la nivel național sau la nivelul UE, precum lansarea unui apel către statele membre să ia toate măsurile necesare pentru a asigura condiții decente de muncă și de trai pentru lucrătorii sezonieri și lansarea unui apel către statele membre în scopul sensibilizării cu privire la cerințele în materie de securitate și sănătate în muncă, care afectează lucrătorii sezonieri, ajutând angajatorii să pună în aplicare cerințele juridice relevante și furnizând informații clare lucrătorilor într-o limbă pe care aceștia o înțeleg”, după cum a mai precizat europarlamentarul.
În altă ordine de idei, Comisia Europeană a planificat o serie de acțiuni menite să spo­rească protecția drepturilor lucrătorilor sezonieri. „Se are în vedere realizarea unui studiu menit să colecteze date privind munca sezonieră din interiorul UE și să identifice principalele provocări, inclusiv în ceea ce privește subcontractarea; o anchetă privind ocupațiile cu grad ridicat de risc; o campanie de sensibilizare care vizează sectoarele expuse într-o mai mare măsură muncii sezoniere, coordonată de ELA; o audiere cu partenerii sociali europeni cu privire la lucrătorii sezonieri; un studiu comparativ al analizelor efectuate în diferite state membre; o platformă europeană de combatere a muncii nedeclarat”, a concluzionat Gheorghe Falcă.
Corina Henegar

Recomandările redacției