Orizonturi sumbre

0
316

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că 77% dintre absolvenţii de liceu din acest an s-au înscris la examenul de bacalaureat de anul acesta, în scădere de la peste 83%, câţi s-au înscris la examenul de anul trecut, potrivit zf.ro.

„Cîmpeanu a spus că 34.000 de absolvenţi de liceu din acest an nu s-au înscris la examenul de bacalaureat, iar printre motivele oferite de ministru pentru această situaţie sunt accentuarea abandonului şcolar din cauza pandemiei de COVID-19, cât şi faptul că unii elevi de clasa a XII-a nu au reuşit să îşi încheie mediile necesare pentru a absolvi. În total, în România sunt peste un milion de absolvenţi de liceu care nu au susţinut examenul de Bacalaureat”, mai arată sursa citată.

Mai mult, circa 56% dintre părinţi ne-au spus că nu îşi mai permit să îşi ducă copiii la şcoală pentru a-şi continua studiile. 56%!

Acestă ultimă precizare este foarte importantă, pentru că, în timp ce se fac apeluri multiple pentru profesionalizarea resursei umane, peste jumătate dintre copiii care merg acum la școală vor fi sortiți aceleiași triste situații, în care vorbim de mână de lucru ieftină și puțin calificată. Sigur că aceștia se pot califica și în meserii, unde Bacalaureatul sau studiile superioare sunt mai puțin relevante, însă chiar și acolo se cer anumite studii, fapt care reduce semnificativ opțiunile lor, odată ajunși pe piața muncii. Ca și până acum, este foarte posibil ca un număr mare să plece din nou peste hotare, acolo unde să presteze munci la care pot fi înlocuiți din secunda doi.

O situație grozavă nu avem nici măcar printre absolvenții de studii superioare, cărora, atunci când vor să se angajeze, li se spune că nu au experiența necesară. Inflația de diplome lipsite de semnificație, societatea pe pile și lipsa aproape totală de relevanță a așa-ziselor cursuri de formare profesionale, care reprezintă un atu real doar pentru o minoritate – iată fața reală a României în privința celor care trebuie să plătească pensiile în viitorul nu foarte depărtat.

Economiștii trag semnale repetate de alarmă că generațiile viitoare nu vor putea trăi din pensia oferită de Stat și trebuie să se reorienteze spre instrumente din mediul privat.

În tot acest timp, politicienii, de la care așteptăm un minim de politici sociale coerente de-a lungul unei perioade mai lungi de timp, se pierd în disensiuni vulgare pe termen scurt.

Așa cum a remarcat și scriitorul Vasile Ernu, „în curând școala va fi ca în Interbelic – pentru un 30% din populație: restul carne de tun – mână de muncă ieftină și necalificată”.

Concluziile la astfel de analize rămân mereu într-o coadă de pește, pentru că nu putem face previziuni exacte pentru viitor. Cea evidentă din avion este că lucrurile nu stau deloc bine și dacă nu facem sacrificii și investiții, îndeosebi în Sănătate și Educație, totul poate degenera rapid. La nivel personal însă, trebuie să facem sacrificii și să renunțăm la opoziția stupidă, moștenită din comunism, între munca fizică și intelectuală, care continuă să îi asmută pe unii oameni împotriva altora. Scopul nostru e să ne perfecționăm cât putem de mult, fără ca cineva să ne împingă de la spate, oricare ar fi domeniul nostru. Copiii poate nu știu încă asta, dar adulții – pot măcar să o intuiască.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.