Ornamentele din fața casei, dar și obiectele folosite pentru rezervarea locurilor de parcare, taxate scump

2
2313

La începutul lunii ianuarie, mergând pe străzile din Arad, am constatat faptul că foarte mulți, probabil din disperarea de a avea un loc de parcare asigurat în momentul în care ajungeau acasă, se ajută de diferite obiecte. Cei mai mulți dintre ei improvizează un fel de semne pentru a arăta celorlalți că acel spațiu este deja rezervat. Aceștia se folosesc de cutii, tomberoane și uneori chiar scaune de plastic, bolovani sau orice altceva care să te oblige să te dai jos din mașină pentru a te putea parca acolo. Desigur, cumva, oamenii deja înțeleg și respectă acest limbaj mut și nu sunt prea mulți cei care se parchează în ciuda faptului că cineva a pus cutia-marcaj acolo și și-a rezervat deja locul. 

Polițiștii locali aflați în patrulare pe străzile Zefir, Cerbului, Ineului nu au fost pre încântați să vadă marcajele arădenilor.

„Polițiștii au constatat prezența pe trotuare sau carosabil a diverselor obiecte, depozitate de cetățeni în scopul “rezervării” locului de parcare sau în scop declarat decorativ. Acest obicei constituie o contravenție, aspect care le-a fost pus în vedere proprietarilor imobilelor. Ei au fost avertizați asupra obligației de a îndepărta respectivele obstacole, în caz contrar urmând a fi sancționați cu amendă ce poate ajunge până la 2000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv 2500 lei în situația încălcării dispozițiilor legale de către persoanele juridice. Hotărârea nr. 162/2006 privind gospodărirea municipiului Arad prevede că toți cetățenii, inclusiv cei în tranzit, au obligația de a păstra curățenia în toate locurile publice din municipiul Arad, prin aruncarea oricăror obiecte doar în pubelele special amenajate în acest sens, fiind interzisă depozitarea diverselor obiecte pe domeniul public. De asemenea, Hotărârea nr. 297/2015 privind aprobarea „Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare din municipiul Arad“ cuprinde obligații ce trebuie respectate de utilizatorii serviciului de salubrizare, respectiv beneficiarii individuali sau colectivi care nu trebuie să arunce deşeuri (ex.: cauciucurile de automobil constituie deșeu), resturile materialelor de construcții/borduri şi obiecte de uz casnic pe străzi, în parcuri, pe terenuri virane sau în locuri publice.
, au declarat reprezentanții DGPL Arad. 

Astfel ne dăm seama că cei care au acest obicei pot să plătească scump pentru locul acela de parcare, ei încălcând mai multe legi. De asemenea, din cele declarate de autorități ne dăm seama că nu este vorba exclusiv despre cutii sau alte obiecte prin care se rezervă locurile de parcare, ci vorbim și despre obiecte decorative care nu își au locul pe domeniul public. Chiar dacă nu arată deloc urât în majoritatea cazurilor, pentru că multe sunt ghivece improvizate și care sunt îngrijite, se pare că acest lucru este ilegal pentru că, teoretic, trotuarul din fața casei nu ne aparține.„Legea nr. 286/2009 privind Codul penal interzice aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic. Fapta constituie infracțiune și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, au mai adăugat reprezentanții DGPL Arad. 

2 COMENTARII

  1. acum citind articolul imi dau seama ca nu ai priceput nimic, ai preluat ce au inteles politistii locali. In primul rand nu sunt ornamente sunt puse pentru a nu parca masinile, inainte ca acestea sa fie amplasate nu aveai loc sa treci pe trotuar singur si era imposibil de traversat cu un carucior sau o persoana in scaun cu rotile. Ca sa exemplific nu trebuie decat sa arunci o privire pe poze si o sa descoperi ca pe partea de trotuar unde nu sunt amplasate ” dispozitivele” masinile sunt parcate pe trotuar ingreunand accesul petonilor si impiedicand deplasarea pe trotuar a carucioarelor.
    Ca un jurnalist de mare clasa m-as intreba de ce nu au actionat bravii politisti locali si nu au aplicat sanctiuni.
    Daca gasesti raspunsul la intrebarea de mai sus imi cer scuze anticipat pentru tot ceea ce am scris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.