OUG 114/2018 aduce riscuri în domeniul telecomunicaţiilor din România

0
415

100 de milioane de euro sunt banii pe care Guvernul intenționează să îi colecteze, prin taxa de 3% din cifra de afaceri, prevăzută în OUG 114/2018. Aceste sume nu vor mai fi investite în dezvoltarea de reţele şi noi servicii de telecomunicaţii din România, avertizează Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR), într-un comunicat de presă.
„(…) OUG 114/2018 impune un set de noi taxe şi impozite asupra sectorului de comunicaţii, care riscă să dezechilibreze un domeniu care a oferit până acum servicii de foarte bună calitate la preţuri foarte mici, raportate la piaţa Uniunii Europene. Membrii AOMR au solicitat Guvernului României şi celorlalte instituţii iniţiatoare măsuri de corecţie a documentului, absolut necesare pentru evitarea destabilizării industriei. În plus, am semnalat autorităţilor mai multe prevederi care încalcă normative la nivel european sau care intră în conflict cu prevederi ale legislaţiei naţionale. Astfel, taxa anuală de 3% din cifra de afaceri reprezintă aproximativ 100 de milioane euro, pe care Guvernul României intenţionează să le colecteze de la operatori şi care nu vor mai fi investite în dezvoltarea de reţele şi noi servicii de telecomunicaţii din România. Acest lucru se petrece chiar în anul în care operatorii mobili trebuie să suporte cheltuieli semnificative pentru spectrul de frecvenţe 5G şi să declanşeze investiţii de anvergură în reţelele 5G. În acelaşi timp, preţurile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin această Ordonanţă la un nivel exagerat de mare, în contradicţie cu prevederile Directivei 2002/20/CE şi cu mult mai ridicat decât în celelalte state europene”, susţin membrii AOMR, respectiv Orange, Telekom şi Vodafone România.
Sectorul privat joacă un rol esențial pe care statul român nu ar trebui să îl ignore, ci ar trebui să asigure un parteneriat între el și sectorul privat, pentru facilitarea extinderii rețelelor de telecomunicații fixe și mobile, pentru asigurarea serviciilor 5G cu succes, în România.
„Constatăm, însă, că OUG 114/2018 conţine prevederi fără precedent la nivel european, care instaurează un regim de sancţiuni atât excesive, cât şi discriminatorii pentru companiile telecom faţă de companiile din alte industrii, descurajând astfel extinderea şi modernizarea reţelelor de comunicaţii. În concluzie, măsurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicaţii mobile, în detrimentul investiţiilor necesare pentru dezvoltarea reţelelor. Având în vedere toate motivele menţionate (…) solicităm Executivului să anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicaţiile electronice”, subliniază AOMR.
Ordonanţa de Urgenţă 114 din 29 decembrie 2018 a instituit taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.
Companiile furnizoare de energie vor contribui cu 2% din cifra de afaceri. În cazul telecom diferența e uriașă de la 0,4% anterior la 3% în prezent.
Claudiu Mariș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.