Parohia Ortodoxă Română Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea și-a sărbătorit cu anticipaţie hramul, duminică.
La acest eveniment, răspunzând invitaţiei adresate de părintele paroh Dorin Sas şi având binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului şi a Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, a participat Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Sfânta Liturghie arhierească, cu prilejul hramului, a fost săvârşită în biserica din Valdemoro, în Duminica a 21-a după Rusalii de un sobor format din Preasfinţitul Părinte Episcop Emilian, părintele Grigore Pană de la Parohia Pinto și preotul paroh Dorin Sas. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal parohial „Armonia”, condus de Alexa Pop, care a înfrumuseţat atmosfera de sărbătoare a hramului. Cu acest prilej, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine mulţi credincioşi prezenți. După cuvântul de învățătură rostit de ierarh, preotul paroh a adresat îndătinatele cuvinte de mulțumire tuturor celor implicați în organizarea hramului. Din partea autorităților  locale au fost prezenți  doi consilieri:  Guillermo Gross del Rio și David Conde, ambii, foști primari ai acestui municipiu, foarte apropiați de comunitatea românească ce rezidă aici.
După miruire, Părintele Episcop Emilian a dăruit cărți de rugăciuni și iconițe tuturor credin­cioșilor prezenți.
Manifestările legate de această celebrare vor continua duminica viitoare, când, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Culjului și a Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi
Portugaliei, Corala preo­țească Sf. Apostol Andrei din Cluj Napoca (dirijor Pr. Decebal Gorea) va concerta în biserica parohială din Valdemoro, dar și în alte locații din Comunidad de Madrid. De asemenea, în data de 28 octombrie a.c. se va organiza în Casa de Cultură din Ciempozuelos (Madrid) a treia ediție a Festivalului Folcloric de Dans și Cântec Românesc „La fântâna Dorului”, promovat de parohie în colaborare cu Asociația „Armonia” și cu sprijinul autorităților locale.
Parohie înființată în 2011
Parohia din Valdemoro a luat fiinţă în anul 2011, cu binecuvântarea  Preasfințitului Timotei și grija părintelui Dorin Sas, care a săvârşit prima Sfântă Liturghie la sărbătoarea Floriilor din anul respectiv, fiind numit și instalat ca preot paroh în 1 septembrie 2011.
Vreme de un an de zile, parohia a funcţionat în condiţii improprii, într-o hală amenajată pentru slujire, în afara orașului, într-o zonă industrială, pentru ca în anul următor, la sărbătoarea Rusaliilor din 2012 să se mute cu chirie
în locaşul de cult actual, dotat
cu iconostas şi toate celelalte obiecte liturgice necesare desfăşurării activităţii de cult în condiţii decente, având şi alte spaţii pentru activităţi catehetice cu copiii, reuniuni, etc.
Târnosirea localului s-a făcut în 21 octombrie 2012, în ziua hramului, de către chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei.
(C.P.)

Recomandările redacției